De komende maanden wordt de watertoren verdeeld in vijf volumes. 

De komende maanden wordt de watertoren verdeeld in vijf volumes. © Wouter Adriaensen

Loft in watertoren krijgt spieterras

Turnhout -

Dockx Immo uit Dessel is gestart met de werkzaamheden aan de watertoren. Er komen een horecazaak, kantoren en een loft.

Wouter Adriaensen

De watertoren, een ontwerp van stadsbouwmeester Henri Vandenplas, werd in gebruik genomen in 1904 en beschermd als monument in 1987. Hij kreeg opnieuw aandacht toen er in 2012 optredens werden georganiseerd. Een jaar later verkocht watermaatschappij Pidpa hem voor 220.000 euro, bijna vier keer meer dan de geschatte waarde.

Dockx Immo uit Dessel is nu aan de slag gegaan om de watertoren “een duurzame herbestemming” te geven. Op het gelijkvloers komt een horecazaak, daarboven drie kantoorruimtes en in de voormalige waterkuip een duplexappartement. De loft krijgt een terras door een spie uit het dak te nemen. Verder wordt het uiterlijk van de toren zo veel mogelijk behouden. Binnenin worden de drie gietijzeren bedelingsbuizen voor het water hergebruikt voor de installatie van technieken.

De bouwaanvraag voor de nieuwe invulling werd eind 2016 al aangevraagd. Omdat de watertoren een beschermd monument is, duurde het even voor die er kwam. “Ondertussen hebben we aan andere projecten gewerkt, vandaar dat het begin van de werkzaamheden even op zich liet wachten”, zegt Stef Tuerlinckx van Dockx Immo. “We hebben nog geen opleverdatum. We pakken dit project stukje bij beetje aan. De komende maanden willen we de verschillende volumes creëren door de vloeren te leggen. Zo krijgen potentiële kopers een beter zicht op de ruimtes.”

MEER OVER Wonen in de Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio