©  BELGA

DISCUSSIE. Moeten bepaalde beroepen sneller een vaccinatie krijgen?

Er komt pas volgende week duidelijkheid over welke cruciale en essentiële beroepsgroepen met voorrang worden ingeënt, een lijst die erg beperkt zal worden gehouden. Opmerkelijk: vakbonden én werkgevers zijn geen voorstander: “Het lokt oeverloze discussies uit én het vaccinatietempo riskeert te vertragen.”

STANDPUNT. Hebt u een ‘essentieel’ beroep?

LEES OOK: Team Belgium vraagt ruim 400 vaccins voor Tokio 2021

Als alles volgens plan verloopt, wordt begin maart gestart met het inenten van de brede bevolking. De verschillende ministers van Volksgezondheid willen echter tot een lijst komen met beroepen die voorrang krijgen omdat ze essentieel of cruciaal zijn om het land draaiende te houden. Dat gaat van politie en brandweer tot werknemers in de energie- of chemische industrie of zelfs atleten, die recent voorrang vroegen.

Sowieso is het plan om die lijst zeer beperkt te houden. Zelfs binnen bedrijven zou de vaccinatievoorrang enkel worden toegekend aan werknemers die echt essentieel zijn. Het overleg tussen de verschillende gezondheidsministers verloopt echter stroef, vanwege de enorme gevoeligheid.

Vind jij dat bepaalde beroepen voorrang moeten krijgen in de volgende vaccinatiefase? Zo ja, welke beroepen? Of volg jij de redenering van vakbonden en werkgevers dat er beter lijst van essentiële beroepen wordt gemaakt?

Discussieer mee in onderstaand invulformulier. Een greep uit de reacties verschijnt vrijdag in de krant.

MEER OVER Discussie