Opperrabbijn laat zich samen met Bart De Wever testen als signaal naar gemeenschap

In Antwerpen heeft opperrabbijn Aron Schiff van Machsike Hadass, het overkoepelend orgaan van de Antwerpse Joods-orthodoxe synagogen, zich woensdagmiddag laten testen in het testdorp op Spoor Oost. Schiff deed dat op vraag van – en in het gezelschap van – burgemeester Bart De Wever (N-VA).

“De gezondheid van de mensen komt op de eerste plaats, dat staat ook zo in de Bijbel”, was de opperrabbijn duidelijk. “Zelfs op de sabbat, een dag van rust, moet je een mensenleven redden als dat nodig is. Wij zijn altijd bereid om samen te werken met de stad en mijn deur staat altijd open voor de burgemeester. Het is jammer wat er gebeurd is, maar nu moeten we naar de toekomst kijken.”

De wijkbrede oproep tot testen in twee buurten waar de Joodse gemeenschap een aanzienlijk deel van de inwoners vormt en de incidenten aan een synagoge zaterdag liggen gevoelig bij de Joods-orthodoxe gemeenschap, die zich geviseerd voelt. Ook de media-aandacht zorgt voor wrevel. Schiff vroeg De Wever woensdag om in de toekomst vooraf te worden ingelicht zodat hij zijn gemeenschap zou kunnen informeren en voorbereiden.

Beter uur langer gewacht

“De beslissing voor de testronde is woensdag genomen door de crisiscel en donderdag al uitgevoerd”, stelt De Wever. “Er was geen tijd voor overleg, want de cijfers maakten ons erg bezorgd. Maar achteraf bekeken hadden we toch beter één uur langer gewacht en een conference call gehouden, want ik merk dat ik nu veel meer uitleg moet geven. We hebben een probleem met de pandemie in onze stad en in deze wijk, maar het stigmatiseren van een hele gemeenschap veroordeel ik echt ten strengste. We moeten hier samen door. Als ik verhalen hoor van mensen die worden beschimpt op straat of op het openbaar vervoer, dat kan echt niet door de beugel. Men wekt de indruk dat de Joden de oorzaak zijn van alle problemen, maar dat is uiteraard niet juist. Er zijn trouwens ook uitbraken in andere wijken en die behandelen we op dezelfde manier, door breed te testen. Het is natuurlijk altijd pech als je de eerste bent die voor een brede testing wordt opgeroepen, want dan gaat alle aandacht naar jou. De manier waarop de media aan het testdorp stonden te wachten op ‘de Joden van Antwerpen’, heeft ook niet geholpen.”

Ook variant is belangrijk

De stad wil voorlopig nog niets kwijt over de resultaten van de testen in de twee wijken. Er blijven immers nog steeds mensen zich registreren om zich te laten testen en bovendien is niet alleen het positief of negatief testen van belang, maar in geval van een positieve test ook om welke variant van het coronavirus het gaat. Die analyse duurt wat langer. “Alle experts zeggen ons dat zo’n brede testing dé manier is om een derde golf voor ons uit te duwen - ze vermijden kan allicht niet”, zegt De Wever.

“Ik denk dat ik intussen mag dromen dat meer dan de helft van diegenen die opgeroepen zijn zich zullen laten testen hebben. We zullen dus een representatief staal hebben en mensen gaan weten of ze positief zijn en welke variant ze eventueel hebben. Ik denk ook dat we dit nog zullen doen met andere wijken. Breed testen is echt nodig en we hebben hier de capaciteit om dat te doen”, aldus De Wever.

MEER OVER Coronavirus