Tot half maart kapt het ANB Corsicaanse dennen in de Nieuwe Gemeentebossen.

Tot half maart kapt het ANB Corsicaanse dennen in de Nieuwe Gemeentebossen. © EVDW

Nieuwe Gemeentebossen Kalmthout uitgedund

Kalmthout -

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) dunt tot half maart een deel van de Nieuwe Gemeentebossen uit. Dit bos maakt deel uit van het Grenspark en ligt vlak bij de Putsesteenweg ter hoogte van De Vroente.

‘Dunnen’ is het wegnemen van bomen in het bos, zonder dat het bos verdwijnt. Het kan zijn dat de wegen schade ondervinden, maar die herstelt ANB achteraf.   

De Nieuwe Gemeentebossen is een bos met Corsicaanse dennen dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw handmatig is geplant om de ‘woeste gronden’ rendabel te maken. De bomen zouden worden gekapt voor de mijnbouw in Limburg. Maar ze waren nog niet volgroeid toen die mijnen sloten. Ze groeiden dus verder en vormen nu een weinig gevarieerd bos.

Door dit soort bossen om de tien jaar uit te dunnen, wordt het meer natuurlijk en ecologisch waardevol. De bomen die blijven staan, zijn ‘toekomstbomen’. Die krijgen een blauwe stip en kunnen oud en dikker worden. Dat lukt enkel door de omliggende bomen te verwijderen. Zo schijnt er meer licht op de bodem waardoor nieuwe, jonge boompjes kunnen opgroeien. Daarbij geeft ANB vooral de kans aan inheemse loofboomsoorten zoals lijsterbes, spork, berk en eik.

De stammen worden links en rechts van het zandpad gestapeld, ter hoogte van de Putsesteenweg. Waar het hout voor wordt gebruikt, hangt af van wat op dat moment de vraag op de houtmarkt is. De opbrengst van de verkoop van het hout wordt binnen ANB opnieuw ingezet voor natuurprojecten. evdwMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio