De zonnepanelen op de gemeentelijke basisschool De Driehoek in Oelegem  

De zonnepanelen op de gemeentelijke basisschool De Driehoek in Oelegem  © SL

Bib en twee scholen krijgen zonnepanelen

Ranst -

De Ranstse bibliotheek en de gemeentelijke scholen in Oelegem en Broechem werden door de energiecoöperatie Zonnewind voorzien van in totaal 188 zonnepanelen. Die ingreep zorgt voor ruim twaalf ton minder CO2-uitstoot.

Op de bib in de Gasthuisstraat werden vijftig zonnepanelen geplaatst, verdeeld over twee dakdelen. De twee scholen kregen elk 69 panelen op het dak van hun turnzalen. De energie die door de panelen zal worden opgewekt wordt geschat op zo’n n 47.700 kWh per jaar. Omdat er niet meer op de klassieke manier verwarmd dient te worden in de drie gebouwen wordt er jaarlijks zo’n 12,4 ton minder CO2 uitgestoten.  

Bijzonder aan het project is ook dat buurtbewoners, personeelsleden en ouders van de school mee kunnen investeren in de zonnepanelen. Zo worden de investeerders mede-eigenaars van het project en kunnen ze ook delen in de winst. “Die burgerparticipatie is voor ons echt cruciaal. We hebben ook al samengezeten met de Ranstse klimaatraad en er zullen heel waarschijnlijk nog projecten volgen, maar op dit moment zijn er nog geen verdere concrete plannen”, zegt Annick De Smet van Zonnewind.

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio