©  Foto Marc Van Hecke

Van Aert deelt kamer met… ploegmaat van Van der Poel

Titelkandidaat Wout van Aert deelt vanaf donderdag tot het WK van zondag de kamer met Tim Merlier, zijn ex-ploegmaat en goede vriend, maar ook al enkele jaren bij Alpecin - Fenix de collega van... uittredend wereldkam­pioen Mathieu van der Poel. “Na overleg met Wout heb ik hiervoor gekozen”, zegt bondscoach Sven Vanthourenhout.

De bondscoach staat voor een apart WK, dat zonder publiek wordt gehouden en waar ­opnieuw geleefd moet worden ­volgens de bubbeltheorie. Donderdag strijkt de Bel­gische ploeg neer in het Ibis Styles Hotel in Nieuwpoort, waar een vleugel werd af­gesloten voor de crossers.

“Niet zonder eerst een sneltest te hebben ondergaan, want dat is de voorwaarde om tot het hotel te worden toegelaten”, aldus Van­thourenhout. “Dat doen we nog bovenop de tweede verplichte PCR-test die de Internationale Wielerunie eist in de dagen voorafgaand aan het WK. Iedereen werd maandag al getest. Ook de reserves, die wel thuisblijven. Als team samen eten, zit er niet in. Dat moet op de hotelkamer. Ik ga ook afzonderlijk met hen praten vooraleer ik donderdagavond in een grote ruimte de algemene ­bespreking hou met respect voor de coronamaat­regelen.”

Bubbel van vijftien

De bond zelf beperkte de ondersteunende staf tot vijftien mensen: vijf mecaniciens, ­zeven ­verzorgers, een dokter, een osteopaat en de bondscoach. Voor de trainingen moeten de renners een beroep doen hen. Alleen op de wedstrijddag zelf zijn twee ge­teste ­personeelsleden per crosser toegelaten, maar zowel bij de start als bij de finish is het een bondsverzorger uit de bubbel die de taak overneemt van de vaste soigneur, lief, vrouw of moeder. Na het WK kunnen de crossers naar hun camper, maar dat ­betekent dan ook dat ze de bubbel hebben verlaten en dus niet meer het hotel in kunnen.

Omdat ze eigenlijk in een luxekooi zitten, dreigen het lange ­dagen te worden, met eten, ­rusten en trainen. “We zullen die drie dagen wel zinnig door­komen. Maar dan wel binnen het hotel en niet erbuiten, tenzij om te ­trainen”, zegt Vanthourenhout. “Uiteindelijk doen we dat vanaf vrijdag toch twee keer per dag. In Imola kregen we vorig jaar op de weg al een voorproefje van het isolement dat aan zo’n WK voorafgaat.”

De andere koppeltjes bij de ­mannen zijn Eli Iserbyt en ­Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans en Toon Aerts, ­Laurens Sweeck en Daan Soete. Gianni Vermeersch slaapt ­alleen. (hc, bvc)

MEER OVER Wout van Aert

Meer sportnieuws