Lydia Peeters. 

Lydia Peeters. ©  BELGA

Minister wil bushalte aan elk vaccinatiecentrum

Aan elk vaccinatiecentrum een bushalte die vlot bereikbaar is. Dat is het engagement van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Tijdelijke haltes of het verschuiven van busroutes zijn mogelijkheden die op tafel liggen.

LEES OOK: KAART. Vaccinatiecentra in provincie Antwerpen en Waasland: dit zijn alle locaties

Vorige week stuurde het kabinet-Peeters een bevraging rond naar alle lokale besturen. “We willen zorgen voor een vlotte en goede bereikbaarheid. De puzzel voor heel Vlaanderen wordt momenteel gelegd”, zegt minister Lydia Peeters.

Aan De Lijn vroeg ze om te bekijken of het aanbod aan de vaccinatiecentra optimaal geregeld is. “We willen ervoor zorgen dat er op maximaal driehonderd meter van een vaccinatiecentrum een halte ligt, of op maximaal vijfhonderd meter een goed ontsloten halte. Dat kan door het plaatsen van een nieuwe tijdelijke halte of door een verschuiving van bepaalde routes dichter bij het vaccinatiecentrum”, legt de minister uit.

Ver wandelen

De stad Mechelen wil er bijvoorbeeld graag een aan de Nekkerhal. De keuze om die locatie in te richten als vaccinatiecentrum, is mee ingegeven door de centrale ligging in de eerstelijnszone Mechelen-Katelijne. De evenementenhal is goed bereikbaar met de wagen. “Alleen de bediening met het openbaar vervoer kan beter”, vernemen we. Het is amper te geloven, maar aan de evenementenhal stopt momenteel nog geen bus en de dichtstbijgelegen haltes liggen op tien minuten wandelen.

In de eerstelijnszone Noorderkempen (Brasschaat, Kapellen, Kalmthout, Essen en Wuustwezel) komt het vaccinatiecentrum in de groene loods naast het Gunfire Museum, op het militair domein in Maria-ter-Heide (Brasschaat). Die locatie is vrij afgelegen. Het Brasschaatse gemeentebestuur bekijkt nu hoe de mobiliteit rond de site beter kan.

Het Provinciaal Vormingscentrum in Oostmalle wordt het vaccinatiecentrum voor een groot gebied van zes gemeenten in de Voorkempen (Brecht, Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel). Dat centrum is niet voor iedereen even gemakkelijk bereikbaar. De burgemeester van Zandhoven beloofde eerder al in een videoboodschap dat hij ervoor zal zorgen dat iedereen er vlot geraakt.

(svh, jbr, kma)

MEER OVER Coronavirus