De nieuwe Duvel wordt voorgesteld als ‘de gele’. Een ander etiket, zelfde glas, zelfde fles. 

De nieuwe Duvel wordt voorgesteld als ‘de gele’. Een ander etiket, zelfde glas, zelfde fles. ©  RR

Duvel viert 150ste verjaardag met ‘duivelse’ allemansvriend 6,66

Brouwerij Duvel-Moortgat bestaat dit jaar 150 jaar en dat vieren ze met een nieuw bier. 666 of Duvel 6,66% heet de jongste, blonde telg: duivels, maar toch meer een allemansvriend dan het origineel.

Honderdvijftig jaar geleden stichtte Jan-Léonard Moortgat zijn brouwerij. De vierde generatie van het familiebedrijf viert dat met een variant van haar Duvel. Het nieuwe bier heeft iets duivels, want met een alcoholvolume van 6,66% neemt dit bier het getal van Satan, 666, op in zijn identiteit.

Dat is een grapje van de brouwers natuurlijk, want voor hen verwijst het cijfer naar de zes verschillende hopsoorten die ze gebruikten om het bier te brouwen. Het nieuwe bier gebruikt Saaz-Saaz en Styrian Golding, de hopsoorten waarmee de klassieke Duvel is gebrouwen. Maar de jongste telg wordt uitgebalanceerd door een mengeling van nog vier andere, niet bekend gemaakte hopsoorten. Reken de eigen Duvelgist als basis en drie moutsoorten om het zaakje te verfijnen en je krijgt een biertje van 6,66% alcohol, een slok lichter dan Duvel zelf (8,5%).

De hele familie: 6,66, de originele, de Tripel Hop Citra en Tripel Hop Cashmere.  

De hele familie: 6,66, de originele, de Tripel Hop Citra en Tripel Hop Cashmere.  ©  RR

Duvel-Moortgat zet zijn feestjaar vandaag in met de introductie van Duvel 6,66 in drankenhallen, warenhuizen Delhaize en Stadsbrouwerij De Koninck. De brouwer wil zijn nieuwe bier tegen 1 april in alle cafés hebben, zowel op tap als in flesjes.

“Dit jubileum wordt allicht in het najaar gevierd, zowel met medewerkers, personeel als klanten. Het is de bedoeling dat feestbier 6,66 een blijver wordt”, zegt de jarige.

En hoe smaakt die nu? Wel, deze blonde ale heeft veel fruit, in de neus zitten tonen van citrus, het mondgevoel is afgerond en vooral zacht. De 6,66 heeft niet de bittere afdronk van de originele Duvel. Dat maakt hem tot een allemansvriend, die uitnodigt tot meer. Dus toch een gevaarlijk, duivels, kantje. jvb