Straf met uitstel voor roekeloze schippers die bootongeval veroorzaakten

ANTWERPEN -

De bestuurders van de motorboten die in 2019 op elkaar botsten tijdens een teambuildingsactiviteit op de Schelde, zijn door de strafrechter veroordeeld tot drie maanden celstraf met uitstel. De schippers zijn volgens de rechtbank onvoorzichtig geweest. Bovendien waren de boten niet correct verzekerd.

De beklaagden moeten 235.000 euro schadevergoedingen betalen. Een Nederlandse firma organiseerde op 5 april 2019 een teambuilding voor haar werknemers. De firma schakelde via een tussenpersoon een bedrijf uit Wetteren in voor een tochtje op de Schelde met twee Rigid Hull Inflatable Boats (RHIB’s). De zestien personeelsleden werden over twee boten verdeeld. Zaakvoerder Georges B. (62) bestuurde een van de boten, Benny R. (43) de andere. Ook een buurman van Georges B. nam plaats in een van de boten.

Ter hoogte van het Sint-Annastrand op Linkeroever liep het fout. De twee boten botsten met hoge snelheid frontaal op elkaar, waardoor alle inzittenden in het water belandden. De Waterbus kon de eerste drenkelingen uit het water halen. Sommige waren er erg aan toe. Zo werd de buurman van Georges B. uit de boot gekatapulteerd en belandde hij tegen de reling van de andere boot, waardoor zijn rug op meerdere plaatsen gebroken was.

Onopzettelijke slagen

Georges B., zijn firma en Benny R. stonden terecht voor onopzettelijke slagen en verwondingen door een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid. De bestuurders verweten elkaar dat er een stuurfout werd gemaakt, maar het onderzoek van de gerechtsdeskundige spreekt dat tegen. De werkelijke oorzaak van het ongeval ligt volgens hem in het gebrek aan afstand en de te hoge snelheid van beide vaartuigen, meer dan 50 km per uur.

“Door hun onverantwoord vaargedrag veroorzaakten de beklaagden een aanvaring die zeer zware gevolgen had voor meerdere opvarenden”, stelde de rechtbank. “Er waren mankementen wat veiligheid betreft. Er ontbraken communicatiemiddelen aan boord. Dat heeft voor extra paniek gezorgd bij de opvarenden.”

De schippers werden veroordeeld tot drie maanden cel met uitstel, het bedrijf uit Wetteren tot een boete van 16.000 euro met uitstel. De beklaagden moeten ook fikse schadevergoedingen betalen. De Nederlandse firma en haar verzekeraar kregen in totaal 225.000 euro provisioneel toegekend, de buurman van Georges B. 10.000 euro provisioneel. De beklaagden moeten elkaar ook 1 euro provisioneel betalen, want zij waren zelf ook zwaargewond geraakt bij het ongeval. (vdaa)

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio