© ATV

Akkoord over buitenschoolse activiteiten: kleinere bubbels en nog maar 1 hobby

De verschillende minister van Jeugd en Sport van de gewestelijke regeringen hebben een voorstel klaar voor het verstrengen van de regels voor buitenschoolse activiteiten voor jongeren.

Kinderen onder de twaalf jaar krijgen iets minder vrijheid. Ze zullen nog steeds mogen deelnemen aan buitenschoolse activiteiten, maar dat zal in een kleinere bubbel moeten gebeuren, met maximaal tien kinderen. In het akkoord staat dat kinderen en jongeren één “groepsgerichte hobby” mogen hebben “in beperkte bubbel”.

“Een belangrijke aanbeveling aan de ouders: kies per week één hobby voor uw kind. Nu zijn er nog te veel bubbels die op één week samenkomen: jeugdbeweging, sport, enzovoort”, zegt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle op Radio 1. “Dat zijn natuurlijk moeilijke keuzes die de gezinnen zullen moeten maken”, zei hij nog.

Benjamin Dalle. 

Benjamin Dalle. ©  ISOPIX

Kinderen ouder dan 12 jaar

Voor kinderen ouder dan 12 jaar komt er wel een versoepeling. Zij mogen opnieuw samenkomen in openlucht. Het gaat over kleine groepen van tien scholieren, wel uitsluitend buiten.

“Sinds eind oktober, hebben wij voor hen eigenlijk alles in verband met vrije tijd moeten toedoen. Ik ben blij, en virologen hebben dat gesteund, dat voor hen ook iets mogelijk wordt. Maar ook voor hen is het niet de bedoeling dat bubbels te veel vermengd worden”, zei Benjamin Dalle.

Ook kampen tijdens de krokusvakantie zullen kunnen doorgaan. Daar is het voorstel om met groepjes van 25 personen te werken, een halvering ten opzichte van wat nu mag. “Het gaat dan om activiteiten die allemaal vier à vijf dagen duren, waardoor het ook virologisch verantwoord is om dat te doen. Die organisaties stellen zich daar ook op in, dat moet dan ook veilig kunnen”, verduidelijkt Dalle.

Op de vraag of kinderen nog mogen gaan spelen bij andere gezinnen zegt Dalle dat het “om iets helemaal anders gaat”. ‘Hier gaat het om activiteiten die begeleid zijn en omkaderd zijn. Thuis blijven de regels gelijk: bij mensen thuis mag je één persoon ontvangen en buiten mag je maximaal met vier samen zijn, dat verandert niet.”

Voor de naschoolse opvang blijven de bestaande protocollen gelden. Die kunnen dus gewoon doorgaan. De bedoeling is dat de nieuwe maatregelen vanaf dit weekend ingaan.

Volgens Dalle wordt het voorstel van de deelstaten nu voorgelegd aan het Overlegcomité. Er zal ook een nieuw ministerieel besluit nodig zijn. Minister Dalle zelf hoopt dat de nieuwe regels tegen het weekend kunnen ingaan. Hij gaat alvast aan de jeugdsector vragen om de regels vanaf het weekend toe te passen.

MEER OVER Coronavirus