De verkeerslichten op het kruispunt Borsbeeksebrug met de Singel worden dit jaar aangesloten op de supercomputer. © Jan Van der Perre

Antwerpen telt tegen 2022 373 slimme kruispunten

Antwerpen -

Het aankoppelen van de verkeerslichten aan kruispunten op gewestwegen in Antwerpen aan een supercomputer komt in een stroomversnelling. Dit jaar worden 96 nieuwe kruispunten op deze computer aangesloten. Daarmee komt de teller tegen 2022 op 373.

Sacha Van Wiele

Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld) gaf de cijfers op een vraag van Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V). De coördinatiecomputer voor verkeerslichten analyseert de bewegingen op de kruispunten en past de werking daarop aan. Zo zou bijvoorbeeld het verkeer staduitwaarts via een aangepaste lichtenregeling sneller de Ring kunnen oprijden. Het zou er ook voor zorgen dat het openbaar vervoer minder voor een rood verkeerslicht moet staan en er een betere doorstroming is voor fietsers op piekmomenten.

Ondertussen zijn 139 Antwerpse kruispunten aangesloten op deze supercomputer. Het voorbije jaar werden de verkeerslichten op 79 kruispunten op drukke gewestwegen en belangrijke lokale verkeersassen aangestuurd door de coördinatiecomputer. Daar komen dit jaar nog eens 96 kruispunten bij. Het gaat onder meer om kruispunten op de Singel, de Belgiëlei, de Maantjessteenweg en de Beatrijslaan.

Van de kruispunten die vorig jaar werden aangesloten op deze computer zijn er 29 volledig conflictvrij, vijftig gedeeltelijk of niet conflictvrij. Op een conflictvrij kruispunt wordt vermeden dat rechts afslaande wagens voetgangers en fietsers kruisen die oversteken.

“Deze conflictvrije regeling heeft een sterke impact op de verkeersveiligheid”, zegt Van de Wauwer. “Er mogen echter geen onveilige toestanden ontstaan door langere wachttijden. Als dat gebeurt, wordt de regeling aangepast om dat negatieve effect terug te schroeven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen