©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Alles wat u moet weten over het WK veldrijden in Oostende

Ja, het zal een desolaat WK veldrijden worden. Maar laten we in de huidige omstandigheden vooral blij zijn dat de wereldkampioenschappen cyclocross überhaupt kunnen doorgaan aan en op het strand van Oostende. Gelukkig maar, want het spektakel lijkt gegarandeerd in de wedstrijden die wel kunnen doorgaan. Wie, wat, waar, hoe,...? Ontdek hier alles wat u moet weten over het WK Veldrijden 2021!

Michiel Verheirstraeten

Waar?

De 72 e editie van de wereldkampioenschappen veldrijden worden gehouden in Oostende, ‘de koningin der badsteden’. België blijft volgens de UCI “het bruisende hart van de sport, de thuisbasis van heel wat grote sterren en het land met de meest enthousiaste fans”. Helaas zal dat laatste aspect dit jaar niet te zien zijn, maar daarover later meer.

Het parcours zelf is 2900 meter lang en bestaat eigenlijk uit drie delen:

 

Het eerste en (opvallendste) deel is de grote brug die de twee andere delen met elkaar verbindt, over de Koningin Astridlaan. De brug is 135m lang en 8m hoog, langs beide zijden is er een hellingsgraad van 21%. Langs het strand is het 55m klimmen, langs de kant van de Hippodroom is het 35m omhoog rijden.

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het tweede deel is het strand. Vlak dicht aan de Noordzee, licht hellend van en naar de promenade met afwisselend verharde en niet verharde stroken door het zand.

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het derde deel bevindt zich op de paardenrenbaan, waar over sintel of kleine kiezeltjes en gras wordt gereden. Dit gedeelte is zeer technisch en golvend.

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Voor dit WK worden de zandspecialisten naar voren geschoven, met per ronde in totaal 610 meter klieven door het strandzand. Toch zijn er meer grasstroken (1351m) en is er ook sintel (404 m), bruggen (330 m) en asfalt of betonklinkers (205 m).

Wanneer?

Zaterdag 30 januari:

13u30: Heren Beloften

15u10: Dames Elite

Zondag 31 januari:

13u30: Dames Beloften

15u10: Elite Heren

Wie?

Het WK zal doorgaan, dat werd officieel bevestigd door Oostends burgemeester Bart Tommelein. Daar werden de voorbije dagen nochtans vraagtekens bij geplaatst na de lokale uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het corona­virus in Oostende. Tommelein liet maandag echter weten “gerustgesteld” te zijn en dinsdag volgde officieel de bekendmaking dat het WK zal kunnen en mogen doorgaan.

Een volksfeest zal het helaas niet kunnen zijn, volgens de UCI-protocollen en de know-how van de crossen worden strikte en verstrengde maatregelen gehanteerd. Het belangrijkste besluit is natuurlijk dat er geen publiek is toegelaten. Bovendien werden ook de wedstrijden bij de junioren geschrapt: alleen de beloften en de elite mogen aantreden.

Organisator Rik Debeaussaert doet er alvast alles aan om het WK veilig te kunnen laten verlopen. “We hebben besloten het aantal geaccrediteerden per dag te beperken tot maximaal vijfhonderd”, aldus de organisator. ““In die vijfhonderd is alles inbegrepen: renners, begeleiders, journalisten en de organisatie. Dat is amper twintig procent van het aantal mensen dat normaal aanwezig is op een WK...”

Waar kan ik het volgen?

Op televisie kan u zaterdag en zondag telkens vanaf 13u30 terecht op één, met commentaar van Michel Wuyts en Paul Herygers.

Maken de Belgen kans?

En of. Wout van Aert bewees de voorbije weken dat hij ondanks zijn druk (en succesvol) programma op de weg én zijn kersvers vaderschap bij de topfavorieten mag worden gerekend. Er wordt ook deze keer een duel verwacht met titelverdediger en aartsrivaal Mathieu van der Poel. Als outsider wordt vooral de Brit Tom Pidcock naar voren geschoven, grootste verrassing aan de start is drievoudig wereldkampioen maar tegenwoordig vooral wegrenner Zdenek Stybar.

 

 ©  BELGA

Omdat Van Aert afgelopen zondag in Overijse de wereldbeker won, mag België bovendien met negen renners aantreden. Die laatste plek ging naar zijn boezemvriend en snelle starter Tim Merlier. In die Belgische selectie wordt naast Van Aert vooral naar zandspecialist Laurens Sweeck en diens ploegmaats Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout gekeken, maar het zou al erg vreemd moeten lopen als zondag niet Van Aert of Van der Poel op het hoogste schavot zal staan.

In de overige categorieën zijn de Belgen geen favoriet, zeker niet bij de Vrouwen Elite waar de Nederlandse meisjes al het ganse seizoen (met groot overmacht) domineren.

De Belgische selectie:

Heren Elite: Toon Aerts, Quinten Hermans, Eli Iserbyt, Daan Soete, Laurens Sweeck, Wout van Aert, Michael Vanthourenhout, Gianni Vermeersch en Tim Merlier.

Dames Elite: Sanne Cant, Alicia Franck, Loes Sels, Ellen Van Loy, Laura Verdonschot, Karen Verhestraeten en Suzanne Verhoeven.

Heren U23: Anton Ferdinande, Timo Kielich, Toon Vandebosch, Niels Vandeputte, Emiel Verstrynge en Joran Wyseure.

Dames U23: Julie Brouwers, Kiona Crabbé, Julie De Wilde, Jinse Peeters, Marte Truyen en Tessa Zwanepoel.

Bestaat het thuisvoordeel?

Zeker. Het is al het tiende WK op Belgische bodem en dat leverde in het verleden bij de mannen elite al zes Belgische wereldkampioenen op. Meer zelfs, sinds Paul Herygers in 1994 was het elke keer prijs en alle keren dat er voor de Belgische kust werd gekozen kregen we de Brabançonne te horen:

1957 in Edelare: André Dufraisse (Fra)

1964 in Overboelare: Renato Longo (Ita)

1970 in Zolder: Erik De Vlaeminck

1986 in Lembeek: Albert Zweifel (Zwi)

1994 in Koksijde: Paul Herygers

2002 in Zolder: Mario De Clercq

2007 in Hooglede-Gits: Erwin Vervecken

2012 in Koksijde: Niels Albert

2016 in Zolder: Wout van Aert

Onze nationale hoop, Wout van Aert, heeft bovendien goede herinneringen aan Oostende. In 2017 veroverde de toen 22-jarige Van Aert - op hetzelfde parcours als nu - er met een zelden geziene overmacht zijn tweede tricolore bij de profs. Na een halve ronde fietste hij toen al weg van de concurrentie en gebruikte de achteneenhalve daaropvolgende toertjes om zijn voorsprong nog wat uit te bouwen. Zandspecialist Laurens Sweeck werd toen derde, Kevin Pauwels tweede.

 

 ©  BELGA

Bij de vrouwen was het helaas nog nooit prijs in België: Sanne Cant veroverde haar drie regenboogtruien telkens in het buitenland (Luxemburg, Nederland of Denemarken).

In welke omstandigheden?

Volgens de huidige prognoses van de KMI wordt het zaterdag in Oostende wisselend tot zwaarbewolkt met soms enkele buien die een winters karakter kunnen hebben. We halen maxima tot plus drie graden. De wind is matig uit noord tot noordoost.

Zondag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Er kunnen nog enkele winterse buien vallen, maar het lijkt toch meestal droog te blijven. Na een koude ochtend klimt het kwik overdag opnieuw tot ongeveer plus drie graden.

Hoe was het vorig jaar?

In het Zwitserse Dübendorf degradeerde Mathieu van der Poel de Belgen. De Nederlandse topfavoriet dook als eerste het veld in en reed al in de eerste ronde weg van het Belgische blok: hij ging geen meter van de kop en de cross was gedaan na één ronde. De titelverdediger kwam met ruime voorsprong solo over de finish, goed voor zijn derde wereldtitel bij de elite. De Belgen moesten tevreden zijn met… brons. Toon Aert hield de Belgische eer hoog met die derde plek, echter al op 25 seconden van de verrassende Tom Pidcock. Van Aert, die in tegenstelling tot nu geen goede crosswinter kende, strandde op de vierde plek.

Bij de vrouwen pakte de piepjonge Ceylin del Carmen Alvarado (21) haar eerste wereldtitel na een ware domnstratie van Nederland. Nauwelijks vier minuten was de wedstrijd oud of met vier reden ze weg: Alvarado, Lucinda Brand, Annemarie Worst en Yara Kastelijn. Die laatste moest als eerste lossen en Brand was na een zadelbreuk al vroeg kostbare krachten kwijt. Worst en Alvarado hadden de touwtjes in handen om in een onderlinge sprint uit te maken voor wie de regenboogtrui zou zijn. In die sprint toonde Alvarado zich de snelste, voor Worst en een afgematte Brand. Drievoudig wereldkampioene én titelverdedigster Sanne Cant kwam er niet aan te pas en finishte anoniem op de twaalfde plek, Ellen Van Loy werd als achtste de beste Belgische.

Nederland pakt ook goud bij de Mannen Beloften met Ryan Kamp en bij de Meisjes Junioren met Shirin van Anrooij. Bij de Vrouwen Beloften won de Française Marion Norbert-Riberolle.

Het enige Belgische goud was van Thibau Nys bij de Junioren, waar we met Lennert Belmans en Emiel Verstrynge een volledig Belgisch podium kregen. De 18-jarige zoon van Sven Nys werd deze keer echter niet geselecteerd bij de beloften. “Te onregelmatig. Iets te weinig laten zien. Ik heb op training andere jongens zien evolueren die op het WK tot iets moois in staat moeten zijn”, was het (harde) oordeel van bondscoach Sven Vanthourenhout, die in zijn plaats koos voor Emiel Verstrynge.

 

 ©  BELGA

Als uitsmijter geven we nog de aftermovie van een indrukwekkende Van der Poel, uit een tijd dat een WK Veldrijden wél nog een volksfeest was:

Meer sportnieuws