Bij openbare dronkenschap of verstoring van de openbare orde kan in Mechelen opnieuw een belasting voor het vervoer met de combi worden aangerekend. 

Bij openbare dronkenschap of verstoring van de openbare orde kan in Mechelen opnieuw een belasting voor het vervoer met de combi worden aangerekend. © Gil Plaquet

Mechelen voert combitaks van 100 euro na jaar opnieuw in

Mechelen -

Na een jaar onderbreking voert de stad Mechelen de combitaks van 100 euro opnieuw in. Die belasting betalen personen voor hun vervoer met een politiecombi bij openbare dronkenschap of verstoring van de openbare orde.

In het najaar van 2019 besliste het stadsbestuur om de belasting voorlopig niet meer te innen. Maandag besliste de gemeenteraad om het voor een periode tot eind 2025 opnieuw in te voeren. Gemeenteraadsleden Freya Perdaens (N-VA) en Thijs Verbeurgt (sp.a) waren nieuwsgierig naar de reden voor die koerswijziging. De burgemeester verwijst naar de Verenging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

“Er was onduidelijkheid omdat de VVSG van mening was dat we geen combitaks konden innen in een politiezone met meer gemeenten. Voor alle zekerheid hebben wij het reglement dan ingetrokken. Ondertussen heeft de VVSG haar mening herzien. De combitaks heeft altijd goed gewerkt. Daarom voeren wij hem opnieuw in”, legt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) uit.

Kassaoperatie

Oppositielid Verbeurgt vroeg aandacht voor mensen die het niet breed hebben. “Voor hen is 100 euro een aanzienlijke som”, stelt hij. Dit jaar raamt de stad de inkomsten uit de taks op 45.000 euro, vanaf 2022 op 50.000 euro. “Bestuurlijke aanhoudingen behoren wel degelijk tot de cruciale taken van de politie. Ik vrees dat deze taks in eerste instantie een kassaoperatie is”, zegt gemeenteraadslid Dirk Tuypens (PVDA). Zijn fractie stemde samen met Vlaams Belang tegen de invoering. N-VA en sp.a hebben zich onthouden bij de stemming. CD&V stemde samen met de meerderheid voor de hernieuwde invoering. svh

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio