De nieuwe Theunisbrug komt hoger te liggen dan de vorige, waardoor de mogelijkheid ontstaat om een aangenamere ruimte te creëren. 

De nieuwe Theunisbrug komt hoger te liggen dan de vorige, waardoor de mogelijkheid ontstaat om een aangenamere ruimte te creëren. ©  Zwart & Jansma architecten

Stad creëert aangename vertoefplek en buurtparking rond Theunisbrug

Nu de brugdelen van de nieuwe Burgemeester Gabriël Theunisbrug, ook wel bekend als brug aan het Sportpaleis, op hun plaats liggen, kan vooruit gekeken worden naar de herinrichting van de omgeving. Zo komt er aan de zijde van Deurne een buurtparking en zal de waterkant aan het Albertkanaal worden ingericht om aangenaam te kunnen vertoeven.

Jonas Rosquin

De afgelopen twee jaar is de oude Theunisbrug vervangen door twee nieuwe bruggen voor auto-, fiets- en voetgangersverkeer en een nieuwe brug voor de tram. Een maand geleden werd het derde en laatste nieuwe brugdeel op haar plaats gelegd. De werken maken deel uit van een grote operatie om alle bruggen over het Albertkanaal te verhogen voor het binnenvaartverkeer. Tegen de zomer moeten de werken aan de Theunisbrug klaar zijn en kan het autoverkeer in beide richtingen over twee rijstroken rijden.

LEES OOK. Derde en laatste deel Theunisbrug ingevaren: “Technisch hoogstandje”

De stad grijpt de vervanging van de brug aan om meteen ook de directe omgeving te transformeren. De vernieuwde Theunisbrug wordt hoger dan de oude en creëert daardoor meer ruimte onder de brug. Naast een verbindingsweg voor gemotoriseerd verkeer tussen de Tweemontstraat en de Schijnpoortweg naast het Sportpaleis, legt de stad onder de brug een verblijfsruimte aan met zitbanken en verlichting.

Aan de kant van de Tweemontstraat, waar tot voor kort een depannagefirma gevestigd was, creëert de stad een buurtparking met plaats voor dertig wagens. Die zal ook bereikbaar zijn vanuit de Schijnpoortweg via de nieuwe verbindingsweg onder de brug. Dat gedeelte van de Schijnpoortweg wordt eveneens heringericht.

Wanneer de omgevingsvergunning rond is kunnen de werken aan de verbindingsweg en de buurtparking in de loop van de zomer van 2021 van start gaan. De werken aan de Schijnpoortweg (parallel met de Theunisbrug) starten in het najaar van 2021. Eind 2021 moeten alle werken afgerond zijn.

Een simulatie van de Theunisbrug, zoals die eruit zal zien na afwerking. Linksboven een blik op de groene ruimte en buurtparking die er ontstaat aan de Tweemontstraat. 

Een simulatie van de Theunisbrug, zoals die eruit zal zien na afwerking. Linksboven een blik op de groene ruimte en buurtparking die er ontstaat aan de Tweemontstraat. ©  Zwart & Jansma architecten

MEER OVER Mobiliteit stad & rand