Worden buitenschoolse activiteiten zoals de jeugdbeweging even on hold gezet? 

Worden buitenschoolse activiteiten zoals de jeugdbeweging even on hold gezet? ©  Bert De Deken

Coronastudie polst naar buitenschoolse activiteiten en welzijn van studenten

Scouts en Chiro, de tekenles, de muziekschool, de sportclub,... De kans bestaat dat onze kinderen het de komende weken zonder zullen moeten stellen. De wekelijkse Coronastudie van de Universiteit Antwerpen pikt daar op in en polst vandaag onder meer naar het belang dat mensen aan het uitoefenen van die hobby’s hechten.

De Grote Coronastudie is deze week al aan haar 29ste editie toe. Het gespreksonderwerp van de dag in veel huishoudens is de vraag of de overheid in de strijd tegen de stijgende curves en oprukkende virusvarianten, de buitenschoolse activiteiten tijdelijk aan banden gaat leggen.

De Coronastudie polst daarom deze week onder meer naar de mening van ouders over die hobby’s. Hoe belangrijk vinden mensen het om die activiteiten te kunnen (blijven) uitoefenen? Ook jongeren kunnen deelnemen aan de bevraging en zo hun stem laten horen.

Studenten

Ook voor studenten is deze periode verre van een fijne tijd. Voor velen eindigt de examenperiode stilaan en zij kunnen uitkijken naar een lesvrije week. Maar ook naar een week zonder veel sociale contacten. De Coronastudie peilt ook regelmatig naar het mentale welzijn en daaruit blijkt dat jonge studenten het momenteel het zwaarst hebben van alle bevolkingsgroepen. Op vlak van mentaal welzijn scoren ze zelfs slechter dan werknemers in de cultuur- en de evenementensector. Ze zitten ook minder goed in hun vel dan leeftijdsgenoten die geen student zijn. De bevraging van deze week polst naar de manier waarop de studenten de post-examenperiode zullen doorbrengen: enkele dagen vakantie in binnen- of buitenland? Of zoeken ze ontspanning in de thuisomgeving?

“Het is een groep waar we ons terecht veel zorgen over maken”, zegt professor Philippe Beutels (UAntwerpen). “Jongeren hebben in normale tijden veel meer wisselende contacten dan andere mensen, voornamelijk buitenshuis. Corona berooft hun van de kern van hun jong zijn. De onzekerheid over hun toekomst, die jongeren zo typeert, wordt nog aangewakkerd door een gebrek aan een duidelijk perspectief in 2021. De onzekerheden rond nieuwe virusvarianten en de sputterende vaccinleveringen maken het de beleidsmakers des te moeilijker dat perspectief te bieden. We zijn benieuwd welke invloed de examenperiode op hen heeft. Zal de stress nog een bijkomend negatief effect hebben? Of kregen ze een positieve boost omdat ze hun medestudenten voor het eerst sinds lang nog eens live teruggezien hebben? We hopen uiteraard op het laatste.”

De Grote Coronastudie kan vandaag worden ingevuld tussen 10 en 22 uur.

 joro

MEER OVER Coronavirus