© BELGA

Taperen: zo bereiden Van Aert en Van der Poel zich voor op WK veldrijden

Wout van Aert heeft de zware trainingsarbeid richting het WK al achter de rug. “Voor Wout staat deze week in het teken van taperen”, zegt trainer Marc Lamberts. Taperen?

Taperen is een ander woord voor supercompensatie. Dat betekent minder trainen zodat je snelle spiervezels beter werken en je dus kan pieken. Dat wil dus zeggen: zeker geen trainingen meer van drie à vier uur. “Klopt. Weinig trainen, veel rusten en soms een interval om bezig te blijven. Wout is hiermee zeker niet de enige. Elke crosser doet dat deze week”, aldus Lamberts.

Ook een verkenning staat de komende dagen niet op de planning van Van Aert. “ Wout heeft zaterdag ruim de tijd om te verkennen. Hij weet ook van het BK 2017 hoe het parcours in elkaar steekt”, zegt ploegleider Jan Boven.

VdP verkent eb en vloed

Ook Mathieu van der Poel houdt het bij een rustige week in de aanloop naar het WK. Vandaag heeft hij een complete rustdag, sowieso ligt de klemtoon de hele week op ‘tapering’. Wel last Van der Poel naar alle waarschijnlijkheid nog een verkenning in. Anders dan voor Van Aert, die dus al in 2017 in Oostende op een quasi gelijkaardig parcours het BK reed, is deze omloop voor Van der Poel immers nieuw en dus onbekend. Die verkenning vindt wellicht donderdagnamiddag plaats, op ongeveer hetzelfde tijdstip als zondag het WK wordt gereden, kwestie van de wedstrijdomstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen. Met een passage op het strand kan Van der Poel dan meteen inschatten hoe het getij is op het moment dat het WK wordt gereden. Of en wanneer Van der Poel zich bij de Nederlandse selectie moet voegen, is onduidelijk. Mogelijk zakt hij pas zondagochtend naar Oostende af.

(bvc, wvo)

MEER OVER Wout van Aert

Meer sportnieuws