©  Hollandse Hoogte / Theo Audenaerd

Kogel is door de kerk: geen jeugdkoersen tot minstens 1 maart

De seizoenstart voor de jeugdrenners wordt uitgesteld tot minstens 1 maart. Conform de coronamaatregelen die de Nationale Veiligheidsraad nam, is er geen ruimte om de wegkoersen in februari (de nog overgebleven clubkampioenschappen van 21/22 en de openingswedstrijden van 27 en 28 februari) te laten plaatsvinden en automatisch valt dan ook het doek over het veldritseizoen voor de jeugd (o.a. aspiranten, nieuwelingen en juniores).

Hugo Coorevits

Belgian Cycling had met Middelkerke en Flémalle twee locaties gevonden om de al uitgestelde Belgische kampioenschappen veldrijden voor de jeugd te houden, maar ook daar gaat nu officieel opnieuw een streep door. Ze waren voorzien voor 6 februari. In Flémalle waren dat de titelstrijden voor aspiranten, masters en elite 3. In Middelkerke bij de slotmanche van de Telenet Superprestige wilden ze – indien door de overheid toegelaten – de nieuwelingen, junioren, elite 2 en beloften – erbij nemen. Geen kampioenschappen dus dit jaar voor deze leeftijdsklassen in het veld.

De Interfederale Coördinatiecel van het wielrennen (bestaande uit Cycling Vlaanderen, de Waals-Brusselse vleugel FCWB en het overkoepelende Belgian Cycling) besliste maandagmiddag om de heropstart van de jeugdkoersen uit te stellen. Heel wat organisatoren van clubkampioenschappen hadden zelf al aangegeven dat ze dit keer toch niet zouden organiseren. Wanneer het wegseizoen voor de jeugd nu effectief opstart, is afhankelijk van de datum waarop de Nationale Veiligheidsraad versoepelingen toelaat, maar het laat zich aanzien dat daarvoor eerst de besmettingscijfers naar beneden moeten. Er wordt voor de jeugd nog even geduld gevraagd.

Wat met mountainbike, piste en veldrijden?

Na het overlegcomité van vorige vrijdag blijven de huidige maatregelen van kracht. Dat betekent dat alleen A-veldritten kunnen plaatsvinden. Alle andere competities worden geannuleerd. Dat houdt in dat er dit lopende seizoen in het veldrijden geen bijkomende nationale kampioenschappen worden georganiseerd.

De pistewedstrijden die tot 1 maart in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx waren voorzien worden ook geschrapt. Omdat het MB zeker nog van toepassing blijft tot 1 maart kunnen tot die datum alleen maar elitewedstrijden - in dit geval de Omloop Het Nieuwsblad (mannen en vrouwen) en Kuurne-Brussel-Kuurne - plaatsvinden. De overige wedstrijden worden geannuleerd.

Voor het volledig heropstarten van de wegcompetitie zijn betere coronacijfers een absolute noodzaak. Pas dan kunnen we versoepelingen van het Overlegcomité verwachten en kan het licht op groen voor wedstrijden van andere categorieën.

Meer sportnieuws