De Sint-Pietersschool in Mechelen. 

De Sint-Pietersschool in Mechelen. ©  Dirk Vertommen

KAART. Deze scholen in de provincie Antwerpen zijn (deels) dicht door corona

Hebben kinderen een grotere rol in de verspreiding van het coronavirus dan gedacht? Of zijn ze vatbaarder voor de Britse variant? De berichten over scholen die moeten sluiten, volgen elkaar in elk geval in sneltempo op. Een voorlopig overzicht van de scholen die de deuren gesloten houden door het coronavirus.

LEES OOK:

• Heel wat Antwerpse scholen (deels) dicht door corona: moeten we ze allemaal sluiten?

• De ene na de andere school dicht: zijn kinderen de motor van de verspreiding?

Voor de scholen op de kaart hieronder is bevestigd dat ze (deels) gesloten zijn. Klik op een icoon voor meer info.

 

Stad Antwerpen en randgemeenten

In de stad Antwerpen is de Joodse school Jesode-Hatora Beth-Jacob een week gesloten. Ook de stedelijke basisschool De Brem in Zandvliet is dicht. In beide scholen werd de Britse variant van het coronavirus ontdekt. Dat maakte burgemeester Bart De Wever (N-VA) zondag bekend.

Basisschool Triolo in Brasschaat, een school voor buitengewoon onderwijs, heeft de deuren gesloten na drie besmettingen. Volgens het gemeentebestuur is het sluiten van de school een voorzorgsmaatregel.

Eén klas van het vierde leerjaar van de Antoniusschool in Sint-Antonius (Zoersel) gaat in isolatie nadat er dit weekend twee leerlingen van de klas positief hebben getest op Covid-19. De kans is groot dat het om de Britse variant gaat. 33 gezinnen zitten in quarantaine.

De 170 kleuters van de Sint-Johannaschool in Wommelgem moeten voorlopig ook thuisblijven. De opgelegde quarantaine gebeurt uit voorzorg en is een gevolg van de coronabesmetting van één juf.

Basisschool OLFA Elsdonk in Edegem en het Sint-Jozefinstituut in Kontich, een secundaire school, zijn maandag na een sluiting van een week weer geopend. Ook de Sint-Filippusschool in Schoten kon maandag weer open, nadat er vorige week een kleuter was besmet met de Britse variant.

 

Regio Mechelen

In de Sint-Pietersschool in Mechelen raakte een op de vijf besmet, maar er werd geen Britse variant vastgesteld. De school blijft nog zeker de rest van januari dicht.

In basisschool Ursulinen in Mechelen waren veel leerkrachten uitgevallen, maar de school zou dinsdag weer open kunnen gaan.

Het Sint-Norbertusinstituut (SNOR) in Duffel sloot vanaf maandag de deuren na enkele coronabesmettingen, waarvan één met de Britse variant. De leerlingen en het personeel moeten tot en met dinsdag 2 februari in quarantaine.

Kleuterschool Kleine Sint-Jan in Wiekevorst in Heist-op-den-Berg blijft gesloten tot en met 1 februari. Er werd een hoogrisicobesmetting vastgesteld en er is te weinig personeel. Over welke variant het gaat, is voorlopig niet duidelijk.

Ook GO! Scholengroep Rivierenland neemt extra veiligheidsmaatregelen. Basisschool ’t Pleintje in Willebroek geeft al zeker tot woensdag thuisonderwijs aan het vijfde en zesde leerjaar. Bij Groenlaar in Rumst werden drie kleuterklasjes gesloten, ook zeker tot woensdag.

 

Kempen

Gemeentelijke Basisschool De Kleine Wereld in Ravels heeft de kleuterschool een hele week gesloten. Twee leerkrachten hebben tijdens het weekend positief getest.

In Hulshout sluit de gemeentelijke basisschool de vestiging in de Strepestraat, al zeker tot en met maandag 1 februari. Dat is maandag beslist in de crisiscel van de gemeente. De vestiging Grote Baan blijft open.

Lagere school De Zandloper in Mol blijft dicht tot en met 3 februari. Zondag moest een vijftigtal leerlingen en leerkrachten getest worden. Daarbij zijn vijf bijkomende besmettingen vastgesteld bij leerlingen. Alle 170 leerlingen van de lagere school en alle leerkrachten moeten in quarantaine.

Een leerling van de stedelijke School voor Aangepast Individueel Onderwijs (SAIO) in Geel testte positief op corona. De rest van zijn klas wordt getest en gaat in quarantaine. Die laatste maatregel geldt preventief ook voor de klas van het broertje.

Bij ASO Spijker in Hoogstraten zitten 630 leerlingen en tachtig leerkrachten al zeker tot woensdag thuis vanwege hoogrisicocontacten. Daarna wordt de situatie opnieuw bekeken.

(jvo)

MEER OVER Coronavirus