© kma

Populaire poetsvrouw Rit krijgt prinsessenafscheid van leerlingen

Westmalle -

Omdat in deze barre coronatijden iedereen nood heeft aan wat opgewekt feestgewoel, bokste vrije basisschool Mariagaarde in Westmalle een coronaproof verrassingsadieu in elkaar voor Rit Matheeussen (65). De populaire poetsvrouw gaat deze week met pensioen.

Kristin Matthyssen

Rit Matheeussen houdt samen met haar collega Vrije Basisschool Mariagaarde in Westmalle proper. Ze begon in oktober 2004 en doet vrijdag haar laatste dag. Alle kinderen kennen Rit als ‘juffrouw Rit’, want ’s middags helpt ze ook in de refter in de lagere school, waar ze onder meer de (choco)melk uitdeelt.

Rit en haar man die goed kan zwijgen. In de buggy kleinkind Laure-Anne (2,5). 

Rit en haar man die goed kan zwijgen. In de buggy kleinkind Laure-Anne (2,5). ©  kristin matthyssen

VBS Mariagaarde laat zijn gepensioneerden nooit zomaar vertrekken. Vorig jaar werd juf Annemie Heremans na 41 jaar trouwe dienst nog uitgezwaaid. Maar corona maakt het wel wat moeilijker. De school verraste poetsvrouw Rit maandagmorgen op een heel bijzondere manier.

In de Oude Molenstraat wachtten scholieren juf Rit op. 

In de Oude Molenstraat wachtten scholieren juf Rit op. ©  kristin matthyssen

Rit woont in de Leemstraat en komt meestal te voet naar school. Onderweg op haar route kwam ze maandagmorgen groepjes leerlingen tegen die haar poetsgerief overhandigden, van schort en emmer met afscheidsboodschap over borstel tot stoffer en blik. Ze kreeg zelfs een bak chocolademelk en aftrekker overhandigd die ze in een poetskarretje kon rollen. “Het eerste dat ze kreeg was een mondmasker”, zegt juf Brigitte Van Hooydonck.

Op de stoep in de Oude Molenstraat zongen en zwaaiden alle kinderen klasbubbel per klasbubbel juf Rit toe. Daarna mocht ze als een prinses over de rode loper met haar poetskar de school betreden. “Waar is da feesje?” zongen de ukken. Eerst deden de kleuters bubbelgewijs dansjes, daarna was het de beurt aan de lagere school. ’s Middags stond er nog een etentje in een klaslokaal met haar collega-poetsvrouw en een oud-collega op het programma.

Juf Rit met haar poetskarretje. 

Juf Rit met haar poetskarretje. ©  kristin matthyssen

“Goh, mijn man en kinderen zaten mee in het complot!” stamelt juf Rit. “Ze kunnen nogal zwijgen zeg.” Rit werd op 6 januari 65 jaar en heeft haar pensioen dus echt wel verdiend. “Ik ga nu nog extra genieten van mijn drie kleinkinderen. Er zit er al eentje op VBS Mariagaarde en binnenkort komt ook nog Laure-Anne (2,5) hier naar de kleuterafdeling.”

Juf Brigitte Van Hooydonck is content. “Iedereen heeft nood aan iets prettigs, en we hebben dat perfect in bubbels georganiseerd. Als we het voor Sinterklaas kunnen doen, dan ook voor Rit.”

De school rolde de rode loper uit. 

De school rolde de rode loper uit. ©  kristin matthyssen

Juf Rit op haar troon tussen de kleuters. 

Juf Rit op haar troon tussen de kleuters. ©  kristin matthyssenMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio