© ATV

Helling Parkbrug zweeft voorzichtig tussen gebouwen aan Napoleonkaai

Antwerpen -

De plaatsing van de helling van de Parkbrug is begonnen. Heel die operatie is geen sinecure. De kraanman loodst de elementen, die 35 tot 45 ton wegen, van de Napoleonkaai tussen de gebouwen naar de Parkbrug.

Onder een stralende blauwe hemel ging het eerste element van 35 ton van de helling de lucht in. Die constructie moet tussen de gebouwen worden geloodst. Die operatie zal zo’n vier maal gebeuren. De planning is om elke dag één element te plaatsen, maar omdat er voor donderdag slecht weer is voorspeld, overweegt de aannemer om er woensdag twee te doen.

Het zal voor de fietsers nog wachten zijn tot mei vooraleer ze de helling kunnen gebruiken. Na het plaatsen, moet er nog heel wat werk gebeuren aan de brug, zoals lassen, schilderen, plaatsen van de balustrade en de verlichting.

De simulatie van de helling van de Parkbrug. Zo zal de brug eruitzien in mei als ze afgewerkt is en klaar voor gebruik. © Ney & Partners

De Parkbrug is geopend in 2016. Alleen was er aan de zijde van het Eilandje geen helling, maar een trap en een lift. Dit tot grote ergernis van heel wat fietsers. Een transpostband op de trappen moest wat soelaas brengen.

“Daarom besliste dit stadsbestuur om de Parkbrug echt af te werken door er een helling te plaatsen”, zegt Antwerps mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA). “Het wordt een sierlijke krul. Het is ontworpen door hetzelfde team dat de Parkbrug heeft getekend. De Parkbrug zal nog lang de meest fotogenieke brug zijn van Antwerpen, toch tot de wandel- en fietsbrug over de Schelde er ligt.”

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Schepen Koen Kennis overschouwt de hele operatie. © Nattida-Jayne Kanyachalao 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

  svw

De helling sluit aan op de brug. © Jasper Léonard

Vanop een ponton vertrekt het 35 ton wegende element aan de Napoleonkaai. © Jasper Léonard

Het stuk helling wordt dan tussen de gebouwen geloodst. © Jasper Léonard

De helling nadert de aansluiting met de brug. © Jasper Léonard

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners