© PP

Zusterband met Poolse Debiça wordt terug opgestart

Puurs-Sint-Amands -

Zo’n zes maanden heeft het bestuur van Puurs-Sint-Amands de pauzeknop ingedrukt wat betreft de zusterband met het Poolse dorp Debiça. Nu lijken de plooien dan toch gladgestreken, al communiceerde het schepencollege nog niet en dat zit de oppositie dwars.

Patrick Poppe

De gemeente zette in september vorig jaar de zusterband met Debiça voorlopig stop en dat na 40 jaar. Het bestuur van Debiça ondertekende immers een charter ter bescherming van het traditionele gezin en Puurs-Sint-Amands vreesde dat dat de eerste stap van het Poolse dorp is om holebi’s te weren. Intussen werd er heel wat over en weer geschreven en onderhandeld met zowel de plaatsvervangende burgemeester, de voorzitter van de gemeenteraad van Debiça en tot slot met de ‘echte’ burgemeester. Na veel tekst en uitleg zijn alle partijen het toch eens geraakt om de zusterband opnieuw in volle kracht te herstellen.

“Uit informatie die ons gemeenteraadslid Guy Cools kon bemachtigen blijkt inderdaad dat de samenwerking tussen onze gemeente en Debiça toch verdergezet zou worden”, zegt Jan Van Camp namens de N-VA. “Dat de samenwerking behouden blijft is een goede zaak, in deze tijden van polarisering hebben we juist meer nood aan respectvolle dialoog in plaats van terugtrekking in het eigen gelijk. Wat me wel tegen de borst stuit is dat het gemeentebestuur elke transparantie in dit dossier geweigerd heeft,” zegt Cools die het dossier al maanden opvolgde. “Meermaals heb ik gevraagd dat de gemeenteraadsleden inzage zouden krijgen in de officiële briefwisseling tussen Puurs-Sint-Amands en Debiça om duidelijkheid te geven in het dossier, telkens werd dat geweigerd. Ook nu heb ik de informatie via via moeten vernemen en niet van de gemeente zelf. Een gemiste kans.”

Dat Debiça vanavond in de Puurse gemeenteraad nog eens een laatste keer voor een heftige discussie zal zorgen, staat dus nu al vast. (pp)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio