© Victoriano Moreno

“Sint-Vincentius ligt niet vol”, maar verhoogde waakzaamheid bij Antwerpse ziekenhuizen

Antwerpen -

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever stelde het zondagmiddag scherp. “Het Sint-Vincentiusziekenhuis staat onder druk door het grote aantal coronapatiënten dat zich aandient.” De Antwerpse ziekenhuizen zijn erg waakzaam.

LEES OOK: 1 op 6 uit getroffen Antwerpse wijken is getest

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) stelde zondag in De Zevende Dag dat Sint-Vincentius in de joodse wijk onder druk kwam te staan en dat er al patiënten waren overgebracht naar het Middelheimziekenhuis.

“Sint-Vincentius ligt niet vol, maar we hebben wel een lichte stijging gezien en we blijven waakzaam”, zegt Hilde Brems van de GZA-ziekenhuizen (Sint-Vincentius, Sint-Augustinus Wilrijk en Sint-Jozef Mortsel). “Deze week zijn er drie transfers geweest van patiënten van de Spoedafdeling van Sint-Vincentius naar Intensieve Zorgen van het Middelheimziekenhuis.”

“Zoals in elk ziekenhuis is een aantal van onze bedden voorzien voor coronapatiënten. Die zijn nog altijd beschikbaar. We bevinden ons in fase 1B (de middenste van vijf fasen O, 1A, 1B, 2A, 2B, red.). Omdat we altijd een volgende fase moeten voorzien, hebben we nu al vrije bedden klaar voor een eventuele fase 2A.”

Ook bij ZNA

Ook bij de ZNA-ziekenhuizen (onder meer Middelheim, Stuivenberg, Paola-kinderziekenhuis, Sint-Elizabeth, Sint-Erasmus, Jan Palfijn en straks het nieuwe Cadixziekenhuis) zijn ze waakzaam. “De stad wil voorkomen dat een exponentiële toename op gang komt”, zegt woordvoerder Tom Van de Vreken.

“Na een lange daling in ziekenhuisopnames zien we nu drie dagen op rij een stijging. Het is te vroeg om van een trend te spreken, maar het blijft uiterst belangrijk om de maatregelen na te leven.”

“Ook wij bevinden ons in fase 1B. Er is dus een aantal bedden opgesteld voor coronapatiënten, maar niet de maximale hoeveelheid”, zegt Tom Van de Vreken. “Dat wil niet zeggen dat het niet druk is, want het is winter, altijd een periode met meer zieken, én er is een inhaalbeweging bezig inzake de uitgestelde zorg tijdens de eerste coronagolf. In die eerste golf hebben we gelukkig nooit het maximum van onze mogelijke bezetting gehaald. We bevonden ons toen, op 14 april, in fase 2B, met 214 opnames in ZNA-ziekenhuizen en 224 op 4 november. Vandaag tellen we 120 coronapatiënten in onze ziekenhuizen. Hetzelfde aantal haalden we in de tweede golf op 13 oktober.” 

LEES OOK: Twee uitbraken Britse variant in Antwerpse scholen, waaronder Joodse school

jvb