© Joris Herregods

Corona treft Mechels brandweerkorps: “Eén collega besmet, vier anderen in quarantaine”

Mechelen -

Een brandweerman van het Mechelse brandweerkorps heeft positief getest op corona. Vier collega’s waarmee hij een hoogrisicocontact had, zitten preventief in quarantaine. “De werking van het korps komt niet in het gedrang”, benadrukt Jan Anné van brandweerzone Rivierenland.

Nadat een Mechelse beroepspompier besmet bleek, begon het Mechelse brandweerkorps onmiddellijk met een interne contact tracing. “We hebben de collega’s waarmee de besmette collega in nauw contact is geweest meteen in kaart trachten te brengen”, zegt officier en diensthoofd communicatie Jan Anné. “Naast de besmette collega zitten vier mensen preventief in quarantaine. Zij worden getest. Aan andere collega’s wordt gevraagd om hun gezondheid goed te monitoren en waakzaam te zijn.”

Wie langer dan vijftien minuten met een besmette collega heeft samengewerkt, wordt als hoog risicocontact gezien. “We trachten onderlinge contacten sowieso nauwlettend te beperken in de kazerne. Maar op interventies is afstand houden niet zomaar mogelijk, zegt hij. “We nemen wel tal van maatregelen, zoals het beperken van het aantal personen in onze vrachtwagens, maar die maken ons nog niet immuun.”

“Geen operationele impact”

De werking van het Mechelse korps komt niet in het gedrang. “Dit veroorzaakt geen tekort aan brandweermannen en heeft geen operationele impact”, benadrukt Anné. “Zelfs als dat wel het geval zou zijn, dan kunnen we steeds een beroep doen op collega’s uit de hele zone, ongeacht hun normale kazerne.” (kvro, svh)

MEER OVER Coronavirus