De leerlingen en leerkrachten van de Sint-Pietersschool werden vorige vrijdag getest in de Nekkerhal. 

De leerlingen en leerkrachten van de Sint-Pietersschool werden vorige vrijdag getest in de Nekkerhal. © Dirk Vertommen

Eén op de vijf besmet in Mechelse school, maar geen Britse variant

Mechelen -

Bij de aangekondigde testronde in de Sint-Pietersschool in Mechelen hebben veertig leerlingen, oftewel zowat één op de vijf, positief getest op het coronavirus. Ook acht van de vijftien leerkrachten van de basisschool zijn besmet. De Britse variant van het virus is in geen enkel geval vastgesteld. De school blijft nog zeker dicht tot en met 31 januari.

blg, wabo

Nadat in de Sint-Pietersschool twee leerlingen en vijf leerkrachten positief hadden getest, werd maandag al beslist om de school uit voorzorg een week te sluiten. Alle leerlingen en personeelsleden werden vrijdag getest in de Nekkerhal. Uit de resultaten blijkt nu dat er besmettingen zijn in elf van de twaalf klassen van de lagere school. Het gaat wel om de gewone variant van het virus.

“Deze resultaten tonen aan dat de beslissing van maandag om de school te sluiten en iedereen te testen de juiste was”, vindt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). “1 op 10 leerlingen testte vrijdag positief zonder dat ze symptomen vertoonden. Zonder het te weten, konden ze dus anderen besmetten. Daarom was het belangrijk om iedereen te testen.”

Het schoolbestuur heeft nu in samenspraak met de stad, het CLB en het Agentschap Zorg en Gezondheid beslist om alle leerlingen en personeelsleden dinsdag opnieuw te laten testen in de Nekkerhal. Dat om eventuele nieuwe besmettingen uit te sluiten. De school blijft intussen tot en met 31 januari gesloten. Ouders en leerlingen werden zondag ingelicht.

Nieuwe test

“Opnieuw testen is noodzakelijk om uitsluitsel te krijgen omtrent mogelijke verdere besmettingen”, zegt directeur Dirk Letens. “Wij vertrouwen erop dat we door zo te handelen een verdere uitbreiding van de besmettingen maximaal kunnen indijken en vanaf maandag 1 februari coronavrij opnieuw kunnen starten.”

Tot dinsdag, na de resultaten van de tweede test, blijven alle leerlingen en personeelsleden ook nog in quarantaine. “De gezinnen van de kinderen en personeelsleden die positief testten werden ondertussen verwittigd en dienen natuurlijk ook in quarantaine te blijven”, legt Stijn Festraets van eerstelijnszorg Mechelen-Sint-Katelijne-Waver uit.

MEER OVER Coronavirus