©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  Isosport

 

 ©  BELGA

 

 ©  Isosport

1 / 5
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Beerschot weet weer wat winnen is na deugddoende 0-3 tegen Essevee

Beerschot heeft op het veld van Zulte Waregem een einde gemaakt aan een reeks van acht wedstrijden zonder overwinning. De Mannekes combineerden het beste van twee werelden op een voetbalveld: defensief secuur, offensief efficiënt. Dat het niet altijd even mooi was, zullen ze er op het Kiel met veel plezier bijnemen. Die 0-3 op het scorebord is veel meer waard dan alleen maar drie punten.

Kersten Steurbaut

LEES OOK: ONS OORDEEL. Dom meteen van goudwaarde, hoge scores bij winnend Beerschot

Na het mislukte experiment in Eupen (4-3-3) greep Still in Waregem terug naar de veldbezetting waarmee Beerschot het voorbije jaar al zo vaak succesvol was: een defensieve 3-5-2. Dom keerde op de rechtsachter terug in de ploeg, Prychyenko kreeg centraal achterin zijn eerste basisplaats sinds 27 december op Anderlecht. Op het middenveld opteerde Still voor het trio Pietermaat-Sanusi-Coulibaly, waardoor Holzhauser als tweede spits naast Noubissi werd uitgespeeld. Suzuki stond voor het eerst sinds half oktober niet in de basis.

No nonsense-voetbal

Mooi moest het allemaal niet zijn. Defensief zat Beerschot er kort op en mocht het zelfs wat onorthodox zijn - een stijl die perfect op het lijf van Prychynenko past. In de opbouw werd het middenveld vaker wel dan niet overgeslagen, Vanhamel keilde het leer haast altijd rechtstreeks in de richting van Holzhauser en Noubissi. No nonsense-voetbal, al was de dramatische grasmat - eerder een akker - ook geen bondgenoot om er voetballend uit te komen. Hoe dan ook, de aanpak werkte. Zulte Waregem ging rusten met bijna 70 procent balbezit, maar Francky Dury zag geen enkele kans van zijn ploeg.

Dan had Still veel meer redenen om tevreden te zijn. De kansen misten misschien nog wat overtuiging, Beerschot was voor rust wel tot vijf keer toe gevaarlijk. Dom trof al vroeg in de wedstrijd de dwarsligger en een gekraakt schot van Coulibaly ging maar nipt naast. Daarna werd ook Bostyn aan het werk gezet, al konden de pogingen van Holzhauser, Frans en Sanusi hem nooit echt verontrusten.

 

 ©  BELGA

De tweede helft leverde een gelijkaardig spelbeeld op. De thuisploeg bepaalde het tempo, maar vond geen sleutel om de poort van de paars-witte burcht te ontmantelen. Beerschot was op de tegenaanval wél gevaarlijk. En succesvol deze keer. Holzhauser dropte een vrije trap aan de tweede paal, Van den Bergh troefde in de lucht Deschacht af en knikte de 0-1 binnen.

Dury gooide met Vossen en Colassin twee frisse aanvallers in de strijd, veel meer dan een schot van Colassin uit de tweede lijn leverde het niet op. Het was de eerste keer dat Vanhamel echt aan het werk werd gezet, de wedstrijd was dan al 69 minuten ver. In de slotfase pakte hij nog één keer uit met een prima reflex op een halve omhaal van Marcq.

Tweede clean sheet

Dan kozen ze bij Beerschot veel beter hun momenten uit. Humphreys moest na een lage voorzet van Dom al een keer de meubelen redden - Suzuki stond klaar om het leer in het lege doel te duwen, een kwartier voor tijd gaf de blonde verdediger zijn ploeg nog wat extra ademruimte door een hoekschop van Holzhauser met een buffelstoot voorbij Bostyn te knikken: 0-2. In de slotminuut mocht Prychynenko er vanop de stip nog een derde tegen de touwen prikken.

En zo maakt Beerschot een einde aan een reeks van acht wedstrijden zonder zege. De laatste keer dat de Mannekes de drie punten pakten, was eind november op het veld van KV Mechelen. Extra opsteker voor Still en co: voor het eerst sinds eind augustus op het veld van Club Brugge kon Vanhamel zijn netten nog eens proper houden. De tweede clean sheet van het seizoen, die zal minstens evenveel deugd doen als de drie punten.

    MEER OVER K. Beerschot V.A.

    Meer voetbalnieuws