©  Joris Herregods

Antwerpse synagoge sluit de deuren nadat er twee keer in één dag te veel volk was

Antwerpen -

De Antwerpse synagoge in de Van Spangenstraat sluit twee weken lang de deuren. Dat heeft de Belze (chassidische) Joodse gemeenschap bekendgemaakt in een persbericht. De politie moest zaterdag twee keer uitrukken naar de synagoge omdat er meer volk was dan toegelaten volgens de coronamaatregelen.

‘’Het bestuur van de Belze Joodse gemeenschap heeft beslist voor de komende twee weken vrijwillig geen Sabbatdienst meer te organiseren in de synagoge gelegen in de Van Spangenstraat”, klinkt het in het persbericht.

“Door de doorgedreven media-aanwezigheid tijdens de herhaalde, recente politiecontroles is de Belze Joodse gemeenschap de mening toegedaan dat de gebedsdiensten op dezelfde wijze werden gepercipieerd als lockdownfeesten, wat negatief uitstraalt op de godsdienstbeleving en de Joodse gemeenschap in het algemeen.”

Volgens de gemeenschap werden de gebedsdiensten wel steeds binnen het wettelijke kader georganiseerd.

LEES OOK: Twee keer in één dag te veel volk in Antwerpse synagoge: “Dit kan absoluut niet”

Weerslag op publieke opinie

Er zijn in totaal vier interventies geweest in Antwerpse synagoges, heeft Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigd. Hij meldt ook dat het stadsbestuur synagogen zal laten sluiten als ze over de schreef gaan.

De Wever: “Als je ‘tig’ vaststellingen hebt, kan je naar bestuurlijke sluitingen gaan. Dat ik de burgemeester zou zijn die in de 21ste eeuw nog synagogen zou sluiten... Ik had mij mijn burgemeesterschap wel anders voorgesteld, maar daar gaan we nu wel recht op af en dat is dramatisch.”

“De Joodse gemeenschap moet één ding beseffen”, zegt de burgemeester. “Zij zitten in hun eigen logica. Maar de weerslag daarvan op de publieke opinie, die ik in mijn mailbox zie, is griezelig. Als men naar een golf van antisemitisme wil gaan, moet men zo verder doen.”

(svw, jvo)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio