©  BELGA

Vandenbroucke bezorgd om mutaties: “Niet zeker of de vaccins even goed gaan werken”

De mutaties van het coronavirus winnen aan terrein in ons land. Dat baart minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) grote zorgen. “Het is belangrijk om onze eigen bevolking goed te beschermen tegen die varianten. We zitten met een epidemie in een epidemie”, zegt hij in ‘De Zevende Dag’.

evdgBron: De Zevende Dag

LEES OOK: AstraZeneca levert maar 40% van beloofde vaccins: “Ze maken het ons extreem moeilijk”

Niet enkel de Britse variant, maar ook de Zuid-Afrikaanse baart de minister van Volksgezondheid zorgen. “Daarover is nog veel onduidelijk”, aldus Vandenbroucke. “Zo weten we niet zeker of de vaccins even goed gaan werken tegen deze variant. Die vraag moet dus dringend beantwoord worden door de leveraars.”

Over nieuw onderzoek dat zou uitwijzen dat de mutaties niet enkel besmettelijker maar ook dodelijker zijn, kan de minister nog niets zeggen. “Ik ga daar geen uitspraken over doen want ik weet dat niet. De besmettelijkheid moeten we alleszins goed voor ogen hebben. Het virus wil overleven en het zal altijd de ruimte vinden die wij daarvoor openlaten.”

Epidemie in een epidemie

Vandenbroucke wijst erop dat de zogenaamde crisisketting goed werkt. “Zoals in Oostende. Daar hebben ze bij de uitbraak zeer snel op de bal gespeeld.” Maar er is wel degelijk gevaar in zicht, stelt hij. “We zien de vrijheid op afstand liggen, mede door de vaccinatiestrategie, maar we zien ook het gevaar op de weg liggen. En dat gevaar ligt ook bij die mutanten. Vandaar dat die maatregelen zo belangrijk blijven en dat we zeer voorzichtig moeten zijn.”

Het verbod op niet-essentiële reizen is er dan ook gekomen om de verspreiding van die besmettelijke varianten tegen te gaan. Maar kwam die regel niet te laat? “Alle goede maatregelen komen te laat. Eerst groeit het inzicht, dan moet je talloze mensen overtuigen. Het zijn nu eenmaal trage processen. Maar onderschat niet wat we hier beslist hebben”, zegt Vandenbroucke.

“Het is niet de gewoonste beslissing van de wereld om toerisme te verbieden. De mutaties rukken snel op, het is een epidemie in de epidemie. Het feit dat we op deze manier die andere mutanten proberen buiten te houden, om onze eigen mensen te beschermen, is toch belangrijk.”

“Nadenken over rol van kinderen”

Steeds meer wordt er melding gemaakt van uitbraken in scholen. “Ik heb vanochtend nog gegevens binnengekregen die ik zeer alarmerend vind”, aldus Vandenbroucke. “We gaan goed moeten kijken hoe we omgaan met die varianten bij kinderen. Over de rol van kinderen en hoe we hen kunnen beschermen.”

“Om het onderwijs mogelijk te houden, moeten we in de rest van de samenleving vervelende dingen doen. Maar het schoolse leven kan op een bepaald moment ook een bron zijn van verspreiding. En dan moet je nadenken over hoe je dat aanpakt. Ik ben zeker dat Ben weyts daar goed over aan het nadenken is.”

MEER OVER Coronavirus