Burgemeester De Wever reageerde fel in Wakker op Zondag bij ATV. © ATV

Twee keer in één dag te veel volk in Antwerpse synagoge: “Dit kan absoluut niet”

Antwerpen -

De Antwerpse politie is zaterdag een tweede keer uitgerukt naar de synagoge in de Van Spangenstraat. Burgemeester Bart De Wever roept minister Annelies Verlinden op om duidelijkheid te verschaffen over de regels rond religieuze bijeenkomsten.

dvd

Nadat de politie zaterdagochtend al 37 volwassenen had aangetroffen in de synagoge in de Van Spangenstraat in Antwerpen, kwam er ’s avonds opnieuw een melding binnen dat er te veel mensen naar binnen waren gegaan.

“Opnieuw werd contact genomen met het parket voor controle. Deze keer werd meteen toegang verschaft en de controle verliep heel gemoedelijk”, zegt Wouter Bruyns van de Antwerpse lokale politie. “Er werden twintig volwassenen geïdentificeerd en er waren ook enkele kinderen aanwezig.”

De politie zegt niet te kunnen uitsluiten dat er voorafgaand aan de controle nog enkele aanwezigen zijn kunnen vertrekken. In beide gevallen werd een pv opgesteld, net als eind december, toen al eens 77 mensen werden betrapt.

 

 ©  Jan Van der Perre

De Wever wil duidelijkheid

In gebedshuizen mogen slechts 15 personen tegelijk aanwezig zijn. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) roept minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in een reactie aan VRT NWS op om duidelijkheid te verschaffen rond de regels.

“Een deel van de orthodoxe gemeenschap staat er werkelijk op om op sabbat de liturgie te vieren. Zij lezen in de wet dat dit hen toegestaan is omdat ze individueel naar de synagoge gaan”, zegt De Wever.

“Zo krijg je incident na incident in bepaalde synagoges terwijl de epidemiologische toestand in die wijken dramatisch is. In de vier joodse wijken zit de incidentie nu al een eindje boven de duizend. Dat is vier keer meer dan het gemiddelde. Het staat daar eigenlijk in brand.”

Geen uitzonderingen

De Wever wil dat het de orthodox-joodse gemeenschap duidelijk wordt gemaakt dat ze de wet niét aan haar kant heeft. “Laat mij duidelijk zijn: dit gedrag kan absoluut niet door de beugel, het is rampzalig”, meent hij.

Minister Verlinden had in december al laten verstaan dat er geen uitzonderingen voorzien zijn voor de beperking van 15 personen in gebedshuizen, of het nu gaat om collectieve gebedsdiensten of individuele geloofsbelijdenis.

Het is de tweede keer dat de politie ter plaatse gaat in de synagoge in de Van Spangenstraat. 

Het is de tweede keer dat de politie ter plaatse gaat in de synagoge in de Van Spangenstraat. ©  Joris Herregods

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio