Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce voor de vaccinatiestrategie in ons land. 

Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce voor de vaccinatiestrategie in ons land. ©  BELGA

Onzekerheid over aanlevering vaccins sleept aan: “Koffiedik kijken”

De problemen met het aanleveren van de coronavaccins blijven aanslepen. Na Pfizer kondigt nu ook farmabedrijf AstraZeneca vertragingen aan. Toch hoopt ons land nog steeds dat AstraZeneca volgende maand “300.000 tot 400.000” dosissen kan leveren. Dat zegt Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie in ‘De Ochtend’. Ook de door Pfizer beloofde dosissen zijn “absoluut nodig”.

AstraZeneca heeft de Europese Commissie op de hoogte gebracht dat het niet in staat zal zijn om de beloofde lading vaccins aan de EU-landen te leveren. Dat zou te wijten zijn aan een lagere productie in een vestiging “binnen onze Europese leveringsketen”.

LEES OOK: AstraZeneca meldt vertraging in eerste levering vaccins aan EU

“Een streep door de rekening”, zegt Dirk Ramaekers daarover. “Het is een bijkomende onzekerheid die opduikt. Al hadden we tot nu toe nog geen exacte cijfers van AstraZeneca ontvangen. Maar we hadden wel onze hoop gevestigd op 300.000 à 400.000 vaccins tegen medio februari.” Of het er veel minder zullen zijn, is nog niet duidelijk. “Dat is voorlopig nog koffiedik kijken.”

Ook de Europese Commissie probeert dat nog te achterhalen. “Het bedrijf heeft bevestigd aan de lidstaten dat er een verandering in het leveringsschema is”, aldus woordvoerder Stefan De Keersmaecker. “We proberen meer informatie te verzamelen en zullen dan uitgebreider communiceren.”

Eerst moet AstraZeneca nog toestemming krijgen van de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA. Wellicht zal pas daarna de definitieve bevestiging over de aantallen komen.

Leveringen teruggeschroefd

Eerder deze week moest ook farmareus Pfizer tot twee keer toe aankondigen dat het de beloofde vaccinleveringen in Europa tijdelijk moet terugschroeven.

LEES OOK: Pfizer schroefde levering terug na kennis over zesde dosis

“Het is blijkbaar een internationaal fenomeen dat deze bedrijven niet overal de productiecapaciteit halen die vooropgesteld was”, aldus Ramaekers. Tegen begin februari zou Pfizer wel terug het aantal dosissen terug leveren zoals voorzien, “met een lichte compensatie” voor de eerdere vertraging.

Problemen in februari

“Maar als Pfizer in februari niet levert wat is afgesproken, komen we in de problemen in de woonzorgcentra”, zegt Ramaekers. Die leveringen zijn volgens hem “absoluut nodig” om het toedienen van de tweede dosis te kunnen laten doorgaan, net als de nieuwe eerste dosissen.

“Als Vlaanderen al meteen in de eerste week van 4 januari alles had opgebruikt, dan hadden we nu al de campagne moeten stilleggen. Zoals in een aantal Duitse deelstaten gebeurd is.”

Uitstel voor de tweede prik, zoals bijvoorbeeld in Denemarken lijkt te gebeuren, zegt hij “niet goed te begrijpen”. “We weten dat die tweede dosis noodzakelijk is voor het bieden van duurzame weerstand tegen het virus, zeker bij ouderen. Dat uitstellen, daar zijn we absoluut geen voorstander van.”

 (wle, evdg)

MEER OVER Coronavirus