©  BELGA

Antwerp ‘braafste’ ploeg van 1A, Mbokani mikpunt van overtredingen

Geen enkel team maakte dit seizoen minder overtredingen dan Antwerp. Het stamnummer 1 zit aan gemiddeld 9,7 fouten per wedstrijd.

LEES OOK: Dringend gezocht bij Antwerp: extra spitsbroer/concurrent voor Mbokani

Waasland-Beveren beging het op een na laagste aantal overtredingen en zit gemiddeld aan 11,6 stuks. Van alle eersteklassers had Oostende de meeste overtredingen nodig: gemiddeld 15,1 stuks per wedstrijd.

Per match werden er ook gemiddeld 12,5 overtredingen begaan op een speler van ­Antwerp. Vijf ploegen - STVV (15,5), Anderlecht (15), Genk (15), Standard (14,9) en ­Kortrijk (12,9) - kregen nog meer overtredingen in hun voordeel gefloten. Op individueel vlak werd ­Dieumerci Mbokani het vaakst foutief afgestopt van heel de competitie. De Congolese spits van Antwerp lokte gemiddeld 4,1 overtredingen uit per match. Sambi Lokonga ­(Anderlecht, 3,7), Yuma Suzuki (STVV, 3,6), Theo Bongonda (Genk, 3,2) en Selim Amallah (Standard, 3,1) zijn de vier overige spelers die gemiddeld meer dan drie keer per match ­foutief werden afgestopt.

Bij de ‘overtreders’ is Dylan Batubinsika de Antwerp­speler die gemiddeld het hoogste aantal overtredingen begaat per match: 1,4. En hij komt daarmee pas op de 55ste plaats. Op nummer één staat Joachim Van Damme (2,9) van KV Mechelen.

 

Dit seizoen opmerkelijk minder strafschoppen op de Bosuil

Het seizoen is 22 speeldagen ver voor Antwerp FC en tot dusver kreeg de oudste voetbalclub van het land één strafschop toegekend. Dat ­gebeurde op de openingsspeeldag tegen Moeskroen. Lior Refaelov ­zette die om, maar sindsdien wees de ref niet meer naar de stip in het voordeel van de Great Old. Ook Waasland-Beveren en Eupen mochten nog maar één strafschop trappen. De overige vijftien eersteklassers kregen er twee of meer in hun voordeel. Genk kreeg er al tien, Anderlecht ­negen en OHL en AA Gent zeven.

Het contrast met vorig seizoen is groot voor Antwerp. Toen had het na 22 speeldagen al tien penalty’s ­getrapt (en twaalf na 29 speel­dagen). Een mogelijke oorzaak: de lege tribunes? Op de Bosuil kreeg Antwerp de voorbije jaren bijna ­dubbel zo veel strafschoppen (19) als op verplaatsing (10).

(havg)

Bron van statistieken: Whoscored.com

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws