Dokter Catherine Van Dessel was een van de medewerkers die vrijdag al een vaccin kregen toegediend. 

Dokter Catherine Van Dessel was een van de medewerkers die vrijdag al een vaccin kregen toegediend. ©  Dirk Vertommen

Eerste medewerkers AZ Sint-Maarten krijgen vaccin tegen corona

Mechelen -

Na maanden hard labeur was het vrijdag een hoogdag voor het personeel van het AZ Sint-Maarten in Mechelen. Uiteindelijk sneller dan verwacht kregen de eerste medewerkers hun vaccin tegen corona. De prik biedt niet alleen bescherming, het is ook mentaal een opkikker.

Het ziekenhuis kreeg donderdagavond groen licht van het Agentschap Zorg & Gezondheid om al 10% van zijn personeel te vaccineren. Vrijdagmiddag om 13u kregen de eerste personeelsleden hun prik. Het AZ Sint-Maarten was goed voorbereid, want het bouwde zijn congrescentrum om tot een vaccinatiedorp met drie lijnen. Als er voldoende voorraad is, kan het ziekenhuis hier vier- tot vijfhonderd mensen per dag vaccineren. De inenting gebeurt op basis van prioritaire doelgroepen die de overheid heeft bepaald.

Perspectief

Dokters Marleen Van Esbroeck en Catherine Van Dessel hebben vrijdag hun vaccin al gekregen en daar zijn ze blij om. Beiden zijn ze actief als geriater en komen ze met Covid-patiënten in contact. “Ik keek echt uit naar dit moment. Mijn hartslag was er zelfs van omhooggegaan”, zegt dokter Van Dessel. Volgens de artsen is de start van de vaccinatie ook van groot belang omdat ze perspectief biedt. “Als wij onze prik krijgen, betekent dit dat ook voor alle andere mensen zoals onze familie en vrienden het vaccin in zicht is”, klinkt het.

Midden februari

Het AZ Sint-Maarten hoopt midden februari al zijn personeel te hebben ingeënt. Dat zijn tweeduizend mensen. “Dat is onder voorbehoud. We zijn hiervoor afhankelijk van de levering van vaccins”, zegt algemeen directeur Jan Ennekens. Hij verwacht dat medewerkers massaal hun verantwoordelijkheid opnemen. “Wanneer we vergelijken met de griepvaccinatie mogen we het beste verwachten. Bij verpleegkundigen op afdelingen met hoog risico liep de vaccinatiegraad op tot bijna 100%.” (svh)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio