Heksenkeuken uit 1604, een schilderij van Antwerpenaar Frans Francken II. Het afgehakt Spaans soldatenhoofd en de schedel, in combinatie met de datum, doen vermoeden dat de kunstenaar zich liet inspireren door de Antwerpse heks Clara Goessen. 

Heksenkeuken uit 1604, een schilderij van Antwerpenaar Frans Francken II. Het afgehakt Spaans soldatenhoofd en de schedel, in combinatie met de datum, doen vermoeden dat de kunstenaar zich liet inspireren door de Antwerpse heks Clara Goessen. ©  Kunsthistorisch Museum Wenen

In Antwerpen werd slechts één ‘heks’ verbrand: “Het fake news van toen”

De stad Lier gaf deze week drie vrouwen die in de zestiende eeuw werden veroordeeld wegens hekserij eerherstel. Een van de vermeende heksen, Cathelyne Van den Bulcke, eindigde zelfs op de brandstapel. In Antwerpen vond maar één officieel heksenproces plaats en werd maar één heks terechtgesteld. “De Antwerpse schepenen gingen niet mee in de heksenwaan”, zegt professor emeritus rechtshistoriek Jos Monballyu. “Die nuchtere Antwerpse aanpak had meerdere redenen”, weet hoogleraar Guido Marnef van het departement geschiedenis van de Universiteit Antwerpen.

Kristin Matthyssen
DOEN!