OVERZICHT. Niet-essentiële reizen verboden, heropening kappers op 13 februari (bij gunstige cijfers)

Als de cijfers in de goede richting blijven evolueren, kunnen kappers vanaf 13 februari weer aan de slag gaan. De definitieve beslissing daarover wordt op 5 februari genomen. Dat u met de krokusvakantie niet op reis kan, dat staat wel al vast. Vanaf 27 januari en zeker tot 1 maart geldt er een verbod op niet-essentiële reizen.

tg

LEES OOK: Wie positief test moet voortaan 10 dagen in isolatie

Kappers en andere niet-medische contactberoepen (schoonheidsspecialisten, tatoeëerders...) kunnen vanaf 13 februari opnieuw aan de slag op voorwaarde dat de coronacijfers gunstig blijven evolueren. Op 5 februari komt er nog een Overlegcomité dat de heropening moet bevestigen. Er zijn sowieso wel strikte voorwaarden aan verbonden.

 • Aan de ingang moeten de contactgegevens van de Covid-19-manager en het aantal toegelaten personen in de kamer (één klant per 10 m², maximaal 2 personen voor ruimtes tussen 10 en 20 m²) aangegeven worden.
 • De wachtkamer moet gesloten zijn. Klanten moeten buiten hun beurt afwachten.
 • Er mag enkel op afspraak worden gewerkt en er moeten contactgegevens achtergelaten worden.
 • Er moet telkens tien minuten tussen elke afspraak zitten om reiniging en desinfectie van het pand mogelijk te maken.
 • Duo-behandelingen zijn verboden.
 • Mensen die een contactberoep uitoefenen moeten wekelijks een coronatest ondergaan en moeten hun temperatuur meten voordat ze aan hun dienst beginnen.
 • Er mag geen eten of drank worden opgediend en er mogen ook geen tijdschriften of andere lectuur liggen.
 • Het personeel moet verplicht een FFP2-masker dragen.
 • Klanten moeten een chirurgisch masker dragen in plaats van een stoffen masker.
 • De ramen en deuren van de zaak moeten te allen tijde open blijven staan.
 • Kinderen jonger dan 13 jaar mogen worden begeleid door een volwassene, maar moeten vanaf 6 jaar een masker dragen.

LEES OOK: Voorwaarden voor heropening van beauty- en kapsalons zijn “absurd”

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  BERT DE DEKEN

Niet-essentiële reizen

Het Overlegcomité heeft beslist dat er een verbod komt op niet-essentiële reizen. Dat verbod gaat op 27 januari in en eindigt op 1 maart. Er zijn wel een aantal uitzonderingen.

 • Professionele reizen blijven toegelaten.
 • Grensbewoners zouden nog steeds de grens mogen oversteken zonder in quarantaine te moeten, maar alleen als ze minder dan 48 uur aan een stuk in het buurland verblijven.
 • Wie verantwoordelijk is voor de zorg van een zorgbehoevende persoon in het buitenland zou ook nog mogen reizen.
 • Net zoals studenten die in het buitenland studeren.
 • Ook omwille van familiale redenen kan het reisverbod opgeheven worden. Bijvoorbeeld in geval van een ernstige ziekte of sterfgeval in de naaste familie, koppels die gescheiden leven of gescheiden ouders die het hoederecht delen maar in verschillende landen wonen.

Belangrijk daarbij is dat reizigers een verklaring op eer moeten invullen dat ze een geldige reden hebben om te reizen.

Vanaf maandag zullen alle reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika een tien dagen quarantaine moeten respecteren met een test op dag 1 en dag 7. Wie niet in België woont, zal een dubbele test moeten kunnen voorleggen. Eén bij vertrek en één bij aankomst.

LEES OOK: Reissector begrijpt verbod op niet-essentiële reizen en mikt op zomervakantie

Er komt een verbod op niet-essentiële reizen

Onderwijs

Ook het onderwijs lag op tafel. Daar moest het Overlegcomité niet heel lang over nadenken, want er lag een pasklaar voorstel van de minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op tafel. Er komt geen algemene mondmaskerplicht.

Alleen bij een besmetting van iemand in hetzelfde leerjaar, of als iemand in quarantaine moet, zullen leerlingen en leerkrachten van het 5e en 6e leerjaar uit voorzorg gedurende 14 dagen een mondmasker moeten dragen op school.

En de krokusvakantie wordt niet verlengd. Vanaf 8 februari komt er een afkoelingsweek met collectief afstandsonderwijs voor het gewoon secundair onderwijs.

Horeca en dierenparken

Voor de horeca is er nog geen witte rook. Cafés en restaurants moeten nog even wachten om te weten wanneer ze weer zouden kunnen openen. Dat geld ook voor de cultuursector (buiten de musea).

Minister-president van de Vlaamse regering Jan Jambon (N-VA) zei vrijdagavond wel nog dat er een kleine kans is dat de dierenparken open kunnen voor de krokusvakantie. “Dat zou een welgekomen ontspanning zijn voor veel mensen. Maar ik spreek met twee woorden. Alles zal afhangen van hoe de cijfers verder evolueren.”

Wat vind jij van de beslissingen van het Overlegcomité? Is het te streng of net niet? Denk jij dat de kappers effectief open zullen kunnen gaan?

Discussieer mee in onderstaand invulformulier. Een greep uit de reacties verschijnt maandag in de krant.

MEER OVER Coronavirus