Dat er asbest op het terrein ligt, werd onomstotelijk vastgesteld. De luchtmetingen van OVAM zijn nog steeds negatief. 

Dat er asbest op het terrein ligt, werd onomstotelijk vastgesteld. De luchtmetingen van OVAM zijn nog steeds negatief. © JB

PVDA eist opnieuw onmiddellijke sanering van asbeststort kleiputten

Boom Rumst -

Vlaams parlementslid Jos D'Haese (PVDA) eist de onmiddellijke sanering van het asbeststort in de vroegere kleiputten op de grens Boom en Rumst (Terhagen).

De kleiputten van Boom-Rumst, zijde Terhagen, werden vroeger gebruikt als afvalstortplaats. “Het gaat in totaal om 13 stortplaatsen. Daar is ook een asbeststort bij. Dat kwam tot stand door het storten van productieresten door het bedrijf Eternit, in de periode tussen 1970 en 1983. Dat stort bevindt zich achter de Bosstraat”, zegt Jos D’Haese.

PVDA is niet te spreken over de oplossing van de Provincie Antwerpen en de Vlaamse Waterweg, die eigenaar zijn van het gebied. “55 hectare natuur wordt ontbost om dan te dienen als grondstort voor 4,3 miljoen kubieke meter Oosterweelgrond. Het kost de natuur minstens 20 jaar om zich te herstellen.”

De partij blijft erbij dat het asbeststort onmiddellijk ten gronde moet worden gesaneerd worden en er zoveel mogelijk natuur moet worden behouden. Burgemeester Jeroen Baert (NV-A) verklaarde eerder al dat een eerste (voorlopige) sanering is uitgevoerd. Concreet werd dit gebied opnieuw afgedekt. Door de hellingsgraad van het terrein is het een moeilijke klus zodat een definitieve en grondige sanering zich opdringt, namelijk een dikke laag grond erover leggen.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio