©  REUTERS

Britse regering wil mensen betalen voor positieve coronatest

Bron: BELGA

De Britse regering overweegt mensen te betalen als ze positief testen op het coronavirus. Het zou gaan om een bedrag van 500 pond (562 euro), berichten vrijdag meerdere Britse media. Bedoeling is burgers aan het moedigen om zich te laten testen als ze klachten hebben.

Uit Brits onderzoek blijkt dat veel mensen met symptomen zich niet laten testen. Vooral mensen met een laag inkomen zouden vrezen voor de financiële gevolgen van zelfisolatie. Ze kunnen dan niet gaan werken.

Volgens The Guardian laat slechts 17 procent van mensen met symptomen zich testen. Slechts een kwart van de positief getesten houdt zich aan de voorschriften en blijft tien dagen in quarantaine.

Sommige mensen kunnen al aanspraak maken op extra financiële steun als ze in quarantaine moeten, maar nu overweegt Londen om iedereen met een positieve testuitslag 500 pond te betalen.

The Telegraph omschrijft het plan als ‘cash voor covid’. Het kan de Britse schatkist volgens de krant zo’n 2 miljard pond per maand kosten.

Er liggen volgens een bron rond de regering ook nog vergelijkbare voorstellen op tafel, zoals mensen alleen te betalen als ze niet vanuit huis kunnen werken. Dat zou ongeveer de helft goedkoper zijn.

Ook in Hongkong ligt een gelijkaardig voorstel op tafel. De regering gaat eenmalig 5.000 Hongkongse dollar, omgerekend bijna 550 euro, uitkeren aan inwoners die positief testen. Dat moet de stedelingen stimuleren zich te laten testen, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

MEER OVER Coronavirus