© ATV

Besmetting met Britse variant bij kleuter in Schoten, ook uitbraak in Wommelgems rusthuis

Bij een kleuter in de Schotense school Sint-Filippus is besmetting met de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. De hele klas gaat in quarantaine. Ondertussen is er ook een corona-uitbraak in een Wommelgems rusthuis, met negen gevallen.

De Schotense kleuter en zijn gezin gaan in quarantaine en worden getest. Ook alle leerlingen uit hetzelfde klasje gaan onmiddellijk in quarantaine. Zij worden niet getest, behalve als ze symptomen vertonen. De Sint-Filippusschool gaat vandaag open, maar treft wel maatregelen. De leerkrachten die contact hebben gehad met de kleuter gaan voor tien dagen in quarantaine en worden getest. De schooldirectie, het CLB, de eerstelijnszone en de gemeentelijke crisiscel volgen de situatie verder op.

 

 ©  jaa

Ook in Wommelgheem, een woonzorgcentrum van de Armonea-groep aan de Selsaetenstraat in Wommelgem, is deze week een coronauitbraak vastgesteld. Acht van de 90 bewoners zijn er besmet. Directeur Krystyna Van Eyndhoven en haar medewerkers hebben, aanvankelijk met de hulp van de gemeente, een cohort-afdeling ingericht om de besmette bewoners af te zonderen.

“Intussen heeft een nieuwe test uitgewezen dat alle andere bewoners gelukkig virusvrij zijn”, zegt burgemeester Frank Gys (N-VA). “Voor Wommelgheem is het wel dubbel erg omdat zij er sinds het begin van de coronacrisis in maart van vorig jaar volledig gespaard waren gebleven. Alle bewoners zouden er uitgerekend deze week gevaccineerd worden. Dat is natuurlijk niet kunnen doorgaan.”

 

 ©  jaa

Donderdag meldde de gemeente Ranst ook de besmetting, vermoedelijk met de Britse variant, in het zesde leerjaar van het Annuncia Instituut. Twee zesde leerjaren zijn in quarantaine gezet.

Edegem

Een van de vijf besmette leerlingen van basisschool Olfa Elsdonk in Edegem, die vanaf maandag de deuren dicht houdt, blijkt een superverspreider te zijn. Dat bevestigt burgemeester Koen Metsu (N-VA). Het kindje is asymptomatisch en stelt het goed. Maandag werden de meer dan 500 leerlingen van basisschool Olfa Elsdonk onderworpen aan een coronatest. Naast de twee besmette leerlingen van het zesde leerjaar waarmee de bal aan het rollen ging, bleken nog eens drie andere leerlingen besmet met het coronavirus. Vier van de vijf kinderen bleken besmet met de Britse variant.

“Uit het onderzoek blijkt dat een van de geteste leerlingen een superverspreider is. Het kindje, dat niet in het zesde leerjaar zit, is asymptomatisch en stelt het dus goed”, zegt Edegems burgemeester Koen Metsu. Uit het bloedonderzoek bleek het kindje heel veel virus aan te maken en bestond de kans dus dat hij of zij heel veel andere leerlingen of leerkrachten kon besmetten. Gisteravond stond trouwens de tweede testronde in Edegem op het programma. De resultaten daarvan worden vandaag bekendgemaakt. Maandag kan de school normaal weer open.

(ph, sl, jtp, jaa)

MEER OVER Coronavirus