©  Marc Gysens

De Croo krijgt toestemming van Europa: Belgisch verbod op niet-essentiële reizen in de maak

De EU-leiders hebben donderdagavond tijdens de Europese top beslist dat de binnengrenzen van Europa open moeten blijven voor essentiële goederen en diensten, maar dat beperkingen van niet-essentiële reizen wel mogelijk zijn. Daarmee ligt de weg open voor premier Alexander De Croo (Open Vld) om vrijdag op het Overlegcomité een tijdelijk verbod op niet-essentiële reizen af te kondigen.

De Croo maakte donderdag in de Kamer al duidelijk dat het huidige systeem van ‘ernstig afraden’ van niet-essentiële reizen voor hem niet ver genoeg gaat. Hij wil af van toeristische reizen, zeker met de krokusvakantie in het verschiet. Hij kreeg daarvoor ook ruggensteun van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). En woensdag maakten ook Vlaams premier Jan Jambon (N-VA) en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) duidelijk dat zij voorstander zijn.

Het lijkt er dus sterk op dat het Overlegcomité, dat vrijdag om 14 uur van start gaat, Belgen voor een bepaalde periode - waaronder al zeker de krokusvakantie - zal verbieden om toeristische reizen naar het buitenland te maken. Dat moet vermijden dat Belgische reizigers Britse en andere varianten op het coronavirus massaal binnenbrengen in ons land bij hun terugkeer, zoals dat vorig jaar tijdens de krokusvakantie gebeurde.

 (agy, syd)

MEER OVER Coronavirus