Agfa. 

Agfa. © Kioni Papadopoulos

Agfa splitst grootste activiteit af in apart bedrijf

Mortsel -

Het Mortselse bedrijf Agfa-Gevaert gaat haar grootste afdeling, die van de digitale drukplaten, reorganiseren. Van een verkoop is niet meteen sprake, en ook voor de drieduizend werknemers lijkt er weinig te veranderen.

Agfa heeft vier afdelingen: Radiology Solutions, HealthCare IT, Digital Print & Chemicals en de grootste, Offset Solutions. Die laatste produceert vooral digitale drukplaten, die in drukkerijen worden ingezet om bijvoorbeeld kranten of commercieel drukwerk te maken. Offset Solutions is goed voor een derde tot de helft van de totale omzet. Er werken ongeveer drieduizend mensen en de afdeling heeft fabrieken in onder meer Duitsland en China.

Moeilijkheden

Maar Offset Solutions heeft het al jaren moeilijk. Steeds meer slaat de digitalisering toe, waardoor de printingmarkt het moeilijker krijgt. Dat heeft ook zijn gevolgen voor de prijzen. Om de winstgevendheid te vergroten, wordt de divisie nu georganiseerd in een zelfstandige vennootschapsstructuur en vennootschapsorganisatie binnen de groep. “Zo kunnen we beter de focus leggen op het verbeteren van de winstgevendheid”, meent woordvoerster Viviane Dictus. Tegelijk wordt ook het productenaanbod aangepast.

De reorganisatie is niet meteen een voorbode van een verkoop van de activiteiten, aldus de woordvoerster. Een zelfstandige structuur zorgt wel voor extra flexibiliteit “indien een strategische optie ons pad zou kruisen”, geeft ze toe. Vorig jaar rondde Agfa al de verkoop van een deel van de HealthCare IT-activiteiten af.(cm, blg)