©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Shouldersurfers stelen bankkaarten in restaurants en plunderen bankrekeningen

Mechelen -

Twee geboren Algerijnen die momenteel in Sint-Gillis en Vilvoorde wonen, stonden donderdag in de rechtbank van Mechelen terecht voor het plunderen van verschillende bankrekeningen. De twee keken over de schouders van hun slachtoffers mee om de code van hun bankkaart te weten te komen, waarna ze de kaart ook stalen en de rekeningen leeghaalden. Ze riskeren tot 37 maanden cel.

De feiten speelden zich af gedurende een periode van ongeveer een jaar tussen begin 2019 en begin 2020. Beklaagden Amin B. (39) en Mohamed S. (37) waren aanwezig in de rechtszaal. Twee andere beklaagden daagden niet op. “Ze waren erg bedreven in hun criminele praktijken”, zei openbaar aanklager Peter Peereboom. “Ze maakten zich moeilijk herkenbaar met sjaals, mutsen en brillen en wendden hun gezicht ook telkens af van beveiligingscamera’s. Door het ganse land rond te rijden, konden ze een tijdlang onder de radar blijven.”   

“Hun geliefkoosde werkterrein waren restaurants waar je je eten zelf moet afhalen”, klinkt het. “Ze maakten gebruik van de nonchalance die er is bij een betaling in zo’n restaurant om over de schouder van hun slachtoffer mee te kijken. Zo achterhaalden ze de code van de bankkaart. Later stalen ze die bankkaart en haalden ze de rekeningen zo snel mogelijk leeg. In totaal stalen ze acht bankkaarten en een geldbedrag van 210 euro. Goed voor een buit van ruim 23.000 euro. Daarmee werden hoofdzakelijk grote hoeveelheden sigaretten gekocht die later weer doorverkocht konden worden.”

Het parket vordert een straf van 37 maanden cel en 2.000 euro boete voor Amin B., die eerder al eens veroordeeld werd voor een diefstal. Mohamed S. riskeert een jaar gevangenis en een boete van 1.000 euro. Het vonnis in de zaak volgt op 18 februari. (svds)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio