© atv

Stad Antwerpen gaat als eerste volledige wijken testen: 6.500 inwoners opgeroepen

Antwerpen -

De stad Antwerpen roept 6.500 inwoners in twee wijken op om zich dit weekend en maandag te laten testen op het testdorp. In deze buurten, waar veel joodse Antwerpenaars wonen, steeg het aantal coronabesmettingen vier keer meer dan het stedelijke gemiddelde. Het is de eerste keer dat er op wijkniveau wordt getest in België.

Sacha Van Wiele

De stijging is vastgesteld in twee buurten in de postcode 2018. Alle inwoners vanaf de leeftijd van 6 jaar krijgen een oproepingsbrief met code waarmee ze zich kunnen laten testen in het testdorp op Spoor Oost.

LEES OOK: Berx juicht het testen van de Antwerpse wijken toe

Het gaat om de inwoners van volgende straten: Antoon van Dyckstraat (oneven cijfers), Belgiëlei, Brialmontlei, Charlottelei, Consciencestraat, Isabellalei (oneven nummers), Jacob Jordaensstraat, Lamorinièrestraat (even cijfers), Lange Leemstraat, Mercatorstraat (even nummers), Nerviërsstraat, Plantin en Moretuslei (even nummers) en Van Eycklei.

Het gaat over ongeveer 6.500 Antwerpenaars die worden getest.

 

“We testen preventief en op grote schaal in de wijken waar de besmettingsgraad momenteel helaas het hoogst ligt”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Daardoor zullen we zicht krijgen op de impact van de nieuwe varianten op de gezondheidssituatie. Met de resultaten van hun tests kunnen medische experts doelgericht aan de slag om onze gezondheid te beschermen. De nieuwe varianten leiden tot heel wat ongerustheid. Maar ons beleid moet gebaseerd zijn op wetenschappelijke bevindingen. Zeker nu de vaccinatiecampagne in volle uitvoering is, moeten we het verloop van het virus nauwkeurig in beeld brengen om de druk op onze zorginstellingen onder controle te houden.”

Burgemeester Bart De Wever.

Burgemeester Bart De Wever. © BELGA

Joodse gemeenschap

In deze wijken wonen veel joodse Antwerpenaars. De rabbijnen gaven al aan mee te zullen werken aan de oproep naar testen.

“De feiten zijn nu eenmaal dat er in deze wijken vier maal meer coronabesmettingen zijn dan het stedelijke gemiddelde”, zegt De Wever. “Het heeft dus niets met stigmatisering te maken van deze wijk. Niemand is verplicht van zich te laten testen, maar ik roep op tot burgerzin.”

© ATV

Het testdorp op Spoor Oost wordt voorbereid om een mogelijke toeloop op te vangen. “Het testdorp zal zich de volgende dagen aanpassen aan het aantal bezoekers”, zegt Fons Duchateau (N-VA), schepen van Gezondheidszorg en voorzitter van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen. “We maken ons sterk dat we een eventuele toevloed succesvol gaan kunnen opvangen zoals we in het recente verleden al hebben bewezen. Testing is van kapitaal belang om de situatie in de getroffen wijken te kunnen inschatten. Ook nu vaccinatie steeds dichterbij komt, moeten we waakzaam blijven. We zijn nog niet uit de gevarenzone. Gelukkig kunnen we blijven rekenen op de inzet van onze mensen.”

Schepen Fons Duchateau.

Schepen Fons Duchateau. © Jan Van der Perre

Kinderen

In overleg met de scholen (en CLB’s) wordt bekeken om ook testings in de lagere scholen in de betrokken buurten te organiseren. Deze zouden dan begin volgende week kunnen uitgevoerd worden met mobiele teams van UZA. Zowel leerlingen als leerkrachten kunnen dan worden getest.

In de Jesode-Hatora Beth-Jacob, de grootste erkende Joodse school in ons land, is donderdag al een grootschalige coronatesting uitgevoerd door een interventieploeg van het UZA. Daar werden de afgelopen weken in verschillende afdelingen van de school, zowel bij de jongens als bij de meisjes, enkele coronagevallen geconstateerd.

LEES OOK: Grootschalige testing in Joodse school in Antwerpen uit vrees voor corona-uitbraak

Bekijk ook:

Marc Van Ranst enthousiast over Antwerpse aanpak

© ATV

MEER OVER Coronavirus