22-jarige Amanda Gorman was dé ster van de inauguratie van Biden

De minst bekende van de mensen die aan het woord kwamen op de inauguratie van Joe Biden als nieuwe president van de Verenigde Staten, is diegene waar het meest over nagepraat wordt. De 22-jarige Amanda Gorman, een nobele onbekende voor het grote publiek, bracht een gedicht waarmee ze de luisteraars van hun sokken blies.

Guy Stevens

Het is niet de eerste keer dat voor de inauguratie een dichter of dichteres wordt ingehuurd. Eerder luisterden onder meer Robert Frost, Maya Angelou en Elizabeth Alexander al dergelijke ceremonies op. Maar woensdag kregen we een primeur: Amanda Gorman was met haar 22 lentes de jongste poëte uit de geschiedenis die de eer te beurt viel. Ze was ook de minst bekende, maar daar bracht ze met een overdonderend gedicht verandering in.

Gorman, een 22-jarige uit Los Angeles, bracht net als Joe Biden een boodschap van hoop. Haar gedicht was getiteld ‘The hill we climb’, de heuvel die we beklimmen. “Een Amerikaan zijn omhelst meer dan de trots die we hebben. Het gaat om het verleden waar we instappen en hoe we dat herstellen. We zullen niet terugkeren naar wat vroeger geweest is. We bewegen vooruit naar wat zal zijn: een land dat gekneusd is, maar nog steeds heel. Welwillend, maar stoutmoedig. Fel en vrij.”

Wijs en inspirerend

Gorman sprak met een indrukwekkende cadans in haar stem en veel van de aanwezige gasten trokken grote ogen door de sterke boodschap die zo’n jong iemand kwam brengen voor ogen van de hele wereld. “Amerikanen kunnen boven de haat uitstijgen”, zei ze nog. “Democratie kan tijdelijk vertraagd worden, maar het kan nooit permanent verslagen worden. Laat ons een land achterlaten dat beter is dan hetgene we geërfd hebben. We zullen deze gewonde wereld veranderen in een wonderlijke.”

 

 ©  EPA-EFE

Op sociale media en allerlei nieuwssites kreeg de jonge Amerikaanse niets dan lof van politici, collega’s en gewone burgers. “Ze is een inspiratie voor ons allen”, schreef iemand. Zangeres Sheryl Crow tweette bijvoorbeeld: “Als de toekomst eruitziet zoals Amanda Gorman, dan komt het goed. Ze is wijs en inspirerend.”

Activiste

De VS leerde Amanda Gorman kennen toen ze in 2017 als eerste de nationale prijs voor jonge dichters won. De 22-jarige woont in Los Angeles en studeerde sociologie aan de universiteit van Harvard. De kunst van het woord beheerst ze als geen ander, maar in een interview met de LA Times gaf ze wel aan dat mondelinge voordrachten niet evident zijn omdat ze al van kindsbeen af met een spraakprobleem worstelt. Daardoor kan ze bepaalde klanken niet uitspreken.

“Maar ik bekijk die handicap niet als een zwakte”, zei ze in dat interview. “Het heeft me de performen en de verhalenverteller gemaakt die ik vandaag ben. Door me zo te moeten concentreren op hoe je bepaalde klanken moet uitspreken, ben ik me veel meer bewust van hoe ze klinken en kan ik daarmee spelen.”

Ze is ook een activiste, die geregeld op de barricade staat voor onderwerpen als feminisme en rassenongelijkheid. Haar ultieme doel, zo zei ze eerder in interviews, is president worden in 2036. Ze heeft de wind alvast in de zeilen.

 

 ©  EPA-EFE

MEER OVER Amerikaanse verkiezingen 2020