© Joren De Weerdt

Lier schenkt ‘heks’ Cathelyne Van den Bulcke na 431 jaar eerherstel

Lier, Nijlen -

“Ik verklaar dat de vervolging en veroordeling van Cathelyne Van den Bulcke, Anna Cops en Anneken Faes voor hekserij onrechtvaardig en onjuist was.” Met deze woorden schonk de Lierse burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) woensdag het drietal uit Nijlen na 431 jaar eerherstel.

Chris Van Rompaey

Een half jaar geleden ontving schepen van Roerend Erfgoed en Toerisme Rik Verwaest (N-VA) enkele leden van het comité ‘Eerherstel voor Cathelyne’. Zij wilden eerherstel voor Cathelyne Van den Bulcke, de zogenaamde heks van Nijlen, die op 20 januari 1590 op de Grote Markt in Lier werd terechtgesteld en verbrand. Die vraag gold ook voor haar twee toenmalige medebeklaagden Anna Cops en Anneken Faes.

© RTV

Heksenprocessen

Schepen Verwaest legt uit waarom die vraag aan het stadsbestuur werd gesteld. “Vaak was het niet de kerk, maar de wereldlijke macht die deze gruwelijke heksenprocessen voerde. Dat was ook zo in Lier. Onze schout Willem Brant deed de aanhoudingen en liet de beklaagden martelen. De schepenbank, onze voorgangers als stadsbestuurders van Lier, ondervroegen en veroordeelden de beklaagden. Alle drie bekenden ze, uiteraard ten gevolge van de aanhoudende martelingen.”

Leden van het comité ‘Eerherstel voor Cathelyne’ hielden een wake. 

Leden van het comité ‘Eerherstel voor Cathelyne’ hielden een wake. ©  Chris Van Rompaey

“Dat de Lierse heksenwaan eindigde bij slechts één terechtstelling, is vooral te danken aan de persoonlijke moed van Cathelyne Van den Bulcke. Hoewel ze haar lot dankte aan de beschuldiging van Anneken Faes, weigerde ze zelf om anderen aan te wijzen. Anneken Faes en Anna Cops werden uiteindelijk veroordeeld tot vasten en verbanning.”

Heksensteen

Exact 431 jaar later sprak burgemeester Frank Boogaerts het eerherstel uit. Hij deed dat op de Grote Markt, op de plaats waar een tegel herinnering brengt “aan de plaats waar in Lier de laatste heks werd verbrand”. In de volksmond wordt die tegel de heksensteen genoemd.

De ‘heksensteen’. 

De ‘heksensteen’. ©  Joren De Weerdt

“Namens het college van burgemeester en schepenen, namens de Lierse gemeenteraad, namens de bevolking van Lier en Koningshooikt, verklaar ik dat de vervolging en veroordeling van Cathelyne Van den Bulcke, Anna Cops en Anneken Faes voor hekserij onrechtvaardig en onjuist was. Wij verklaren de toenmalige besluiten van de Lierse schepenbank als volledig vervallen. Deze waren gebaseerd op onwaarheden, verkregen via marteling en werden geveld na een onrechtvaardige procesgang. Bijgevolg verklaren we dat de beklaagden Van den Bulcke, Cops en Faes volledig in eer zijn hersteld. Dat zij in vrede mogen rusten.”

“Ik besef natuurlijk dat deze woorden te laat komen. Het historisch onrecht herstellen kunnen we niet meer. Maar we kunnen de fouten wel erkennen, zodat toekomstige generaties ervan kunnen leren”, zei de burgemeester.

“Mooi gebaar”

Frank Van den Bulck uit Lier, een van de afstammelingen van Cathelyne Van den Bulcke, woonde het eerherstel bij. “Omdat mijn echtgenote ook Van den Bulck heet, begon ik twee jaar geleden met een stamboomonderzoek. Dat bracht me terug tot 1385. Dat ik familie ben van Cathelyne Van den Bulcke ontdekte ik pas vorig jaar. Ik kom vijftien generaties na Wouter II Van den Bulcke, de vader van Cathelyne. Ik vind het eerherstel een mooi gebaar van de stad Lier. Excuses hoeven niet, want het huidige schepencollege heeft met de veroordeling van toen niets te maken.”MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio