Aangeboden door Renson

© Renson

Slimme ventilatie voor iedereen

Goede ventilatie verbetert de luchtkwaliteit in huis en verwijdert vervelende geurtjes. Maar bij renovatie is het vaak moeilijk om een centraal ventilatiesysteem te installeren. Een decentraal systeem zonder netwerk van luchtkanalen biedt dan de oplossing.

Je huis goed ventileren is belangrijk voor je eigen gezondheid en die van je medebewoners. Het voorkomt bovendien geurtjes en vochtproblemen. Bij kleinere renovaties of uitbreidingswerken is het installeren van een centraal ventilatiesysteem echter vaak geen optie wegens te weinig ruimte en te veel breekwerk. Doorgaans moet je dan je toevlucht nemen tot ventilatoren die bediend worden door de lichtschakelaar van de badkamer of de bewegingssensor in het toilet. Dankzij de komst van de slimme Renson Waves hoeft dat niet langer het geval te zijn. Deze decentrale ventilator is compatibel met alle (bestaande) ventilatiekanalen met een diameter van 100 en 125 mm en laat zich in een handomdraai installeren.

VOOR WIE?De Renson Waves is de ideale decentrale ventilatieoplossing voor iedereen die zijn badkamer renoveert, een extra toilet installeert of een nieuwe keuken bouwt. In tegenstelling tot gewone ventilatoren voor badkamers en toiletten (handmatig bediend met een schakelaar of automatisch, gekoppeld aan een lichtschakelaar), past Waves zijn ventilatieniveau automatisch aan op basis van de luchtvochtigheid en de geuren die het toestel detecteert. Een storende deogeur, kookgeurtjes, een bezoek aan het toilet of de vochtige lucht na een hete douche zijn allemaal situaties die Renson Waves detecteert en in een handomdraai oplost.


 

 © Renson

SENSORENWaves is beschikbaar in 2 verschillende uitvoeringen: eentje uitgerust met een luchtvochtigheidsdetector en een geursensor die vluchtige organische stoffen detecteert. Een tweede met bovenop die sensoren een bijkomende CO2-detector. Met het CO2-niveau als belangrijkste indicatie voor de binnenluchtkwaliteit, stuurt die ook op dat vlak bij waar en wanneer nodig. Dankzij de geïntegreerde zelfkalibratie weet het apparaat na installatie automatisch met welk vermogen het moet werken om een ruimte effectief te ventileren, afhankelijk van de lengte en diameter van de ventilatiekanalen. Waves werkt ook daarna volautomatisch, maar je kan als gebruiker gerust zelf het ventilatieniveau aanpassen via de persoonlijk configureerbare profielen Eco, Gezondheid en Intens.

ENERGIE-EFFICIËNTDe Renson Waves betekent een echte doorbraak voor de luchtkwaliteit in bestaande woningen, zegt Sam Lobbens, productmanager bij Renson. "Vroeger was ventilatie gekoppeld aan een schakelaar of een vochtdetector met timer. Maar daarbij ga je nooit uit van de werkelijke luchtkwaliteit. Met Renson Waves wordt dat mogelijk. Het apparaat werkt alleen als het nodig is. Dat is energie-efficiënt omdat het helpt om onnodig warmteverlies te voorkomen.”

"ZONDER BREEKWERK HET CO2-NIVEAU VERBETEREN"Evy heeft als een van de eerste de Renson Waves kunnen testen."De ventilator in mijn toilet had net de geest gegeven," zegt ze. “De oude wc-ventilator werd in minder dan 10 minuten vervangen en de resultaten zijn indrukwekkend. De vorige ventilator werkte alleen voor het toilet, terwijl de Waves nu ook de algemene luchtkwaliteit in aangrenzende kamers detecteert. Zonder enig breekwerk is het CO2-niveau nu dus 24/7 onder controle. En je hebt er geen omkijken naar. Waves regelt alles automatisch.” De resultaten van de metingen bevestigen het gevoel van Evy. Na de installatie is het gemiddelde CO2-niveau met 450 ppm gedaald. Zonder Waves lag het CO2-niveau in de slaapkamer drie uur per nacht boven de 1.200 ppm - de maximale grens voor gezonde binnenlucht. Na de installatie was het maar een half uurtje. Het hoogst geregistreerde CO2-gehalte is gedaald van 3.000 ppm naar 1.500 ppm. De CO2-detector heeft niet alleen de toiletgeurtjes opgelost, maar de luchtkwaliteit van de hele woning aanzienlijk verbeterd.

Op zoek naar het juiste ventilatie-advies voor jouw woning? Vind het hier.Download het boekje ‘slim ventileren’ in 10 stappen hier.