Aangeboden door Renson

© Renson

Oververhitting opgelost op esthetische wijze

Het probleem is welbekend: heel wat nieuwbouwwoningen met grote glaspartijen kampen met oververhitting. Nu is er doekzonwering op de markt die mooi op bestaande ramen past.

Een recente, ultramoderne nieuwbouwvilla in de groene omgeving tussen Mechelen en Leuven, strak wit pleisterwerk en grote raampartijen: alles om zorgeloos en comfortabel te kunnen wonen. Zo dachten de bouwheren toen ze er 7 jaar geleden introkken. Maar het bleek onmogelijk om de woning op warme dagen binnenshuis aangenaam fris te houden. De eigenaars genieten dan wel van veel daglicht, maar pal op de zuidkant vangen de grote ramen de volle zon.“Vooral op de bovenverdieping werd het snel te warm zodra de zon opkwam. Met name in de ruimte waar ik sportlessen geef liepen de temperaturen vanaf het voorjaar te hoog op”, vertelt de vrouw des huizes. “Zelfs de lage ochtendzon maakte deze ruimte in een mum van tijd te warm om op een aangename manier te sporten. Daar schrok ik toch wel van. En ook in de traphal zorgde een groot raam voor te hoge binnentemperaturen.”


 

 © Renson

DOEKZONWERING ENIGE OPLOSSINGBij de bouw van de woning hadden de eigenaars doekzonwering overwogen maar uiteindelijk geschrapt uit schrik voor onvoldoende windbestendigheid bij de grote oppervlakken. Het zonwerend glas zou de zon wel voldoende weren, werd hen voorgehouden. Dat bleek dus niet het geval. Ze overwogen enkele alternatieven, maar botsten telkens op de nadelen ervan. “Een binnengordijn met reflecterende laag biedt geen oplossing omdat de warmte al binnen komt door het glas. Zonwerende folie op het glas houdt ook in de winter de zonnewarmte buiten.” Een terrasoverkapping met lamellendak zou dan weer te veel licht wegnemen… en zo kwamen de eigenaars vorig jaar uiteindelijk toch terug bij doekzonwering uit.


 

 © Renson

MINIMAL WINDOWSMaar er was nog één probleem, herinnert installateur Luc Boonen zich. “En wel de smalle raamprofielen van de minimal windows die mee de strakke look & feel van deze woning bepalen. Van de bestaande doekzonwering op de markt zouden de zijgeleiders sowieso voor het glas uitkomen, en dat was voor deze woning echt zonde geweest.Gelukkig was er bij Renson toen net sprake van een nieuwe generatie windvaste doekzonwering: Fixscreen Minimal, mét slankere zijgeleiders en subtielere doekkasten voor grote ramen als deze.”“Dat de zijgeleiders van de screens even smal zouden uitvallen als de raamprofielen, haalde ons over de streep,” blikken de bewoners terug. “Bovendien werd de overgang tussen de beide grote ramen op gelijkvloers en eerste verdieping mooi mee uitgewerkt met een aluminium plaat in dezelfde kleur en in hetzelfde vlak van de onderste doekkast. Het resultaat is dat die daardoor amper nog opvalt.”


 

 © Renson

FLEXIBILITEITSinds de installatie van de doekzonwering merken de eigenaars echt een verschil in huis. Op de bovenverdieping werd het tot dusver nog niet te warm. “Integendeel: in de lente moest ik de screens bij momenten zelfs terug omhoog doen omdat het er te fris werd en ik de zon net wel binnen wilde om de ruimte te helpen opwarmen. Dat is dan ook weer het voordeel van screens, je bedient ze perfect naar eigen wens”, klinkt het. “Van zodra de zon nu op het raam schijnt, laat ik de doekzonwering neer. En daarmee blijft het zelfs op hete zomerdagen aangenaam in huis.Afgelopen zomer noteerde ik op een bepaald moment 26 graden binnen bij een buitentemperatuur van 33 graden. Mijn klanten die komen sporten, zijn alvast aangenaam verrast. Om dan nog maar te zwijgen van het grote voordeel dat je dankzij de transparantie van de screens steeds het zicht naar buiten blijft behouden.”