Aangeboden door Renson

© Renson

Ventilatie en zonwering: dé sleutel tot gezond en comfortabel binnenklimaat

Bram en Katrien kozen in hun strakke woning voor een C+ ventilatiesysteem en uitgekiende zonnewering. Waarom deden ze dat en hoe is het om in zo’n huis te leven?

De nieuwbouwwoning van Bram en Katrien in Oostende werd ongeveer een jaar geleden opgeleverd. Een goed moment voor een eerste evaluatie. De woning oogt heel puur, met witte gevels, zwarte raamprofielen en zwarte gevelprofielen. Aan de buitenkant vallen de grote raampartijen op. Als gevelbelkleding koos het koppel voor Linarte van Renson. De aluminium gevelprofielen sluiten perfect aan bij het buitenschrijnwerk.

ZUINIG MET ENERGIEOok voor de regeling van het binnenklimaat opteerde de bouwheer voor een oplossing van Renson. Bram legt uit: “Zowel een volledig mechanisch balansventilatiesysteem D als een C-systeem met natuurlijke toevoer van verse buitenlucht hebben volgens ons hun voor- en nadelen. Ik was vooral gecharmeerd door het slimme van een systeem C+ waarbij je perfect kan sturen in functie van de hoeveelheid verse lucht die je nodig hebt.”De keuze werd mede bepaald door de puike energieprestaties van dit systeem, vervolgt Bram: “Het voordeel van zo’n slim ventilatiesysteem is dat je binnenshuis steeds over voldoende verse buitenlucht beschikt, maar dat je tegelijk nooit meer koude lucht zal binnenhalen dan noodzakelijk. In een traditioneel systeem gaat de afgevoerde, vervuilde lucht gewoon naar buiten, maar wij kozen voor de uitvoering van Renson waarbij de vuile warme lucht via een warmtepomp passeert om de warmte ervan te recupereren voor warmwaterproductie en vloerverwarming. Door die slimme warmterecuperatie te combineren met een zonne-installatie slaagden we erin om een bijzonder gunstig energieprestatiepeil te realiseren, dat zelfs onder de E20 uitkomt.” Voor Katrien is het een prettige gedachte dat er altijd gezonde verse buitenlucht in huis circuleert. Speciale aandacht ging daarbij naar de afvoer van vervuilde lucht uit de slaapkamers. Uit metingen van de luchtkwaliteit blijkt duidelijk dat het systeem een gunstig effect heeft op het binnenklimaat, zeker ook in de slaapvertrekken.

GROTE RAMENZoals in veel hedendaagse woningen waren ook hier grote raampartijen een must om het huis te laten baden in een zee van daglicht. Maar Bram en Katrien hielden er gelukkig terdege rekening mee dat je dan ook de nodige maatregelen moet nemen om oververhitting binnenshuis tegen te gaan. Vandaar hun de bewuste keuze voor (onder andere) buitenzonwering en een slimme oriëntatie van de ramen. De screens zorgen ervoor dat de hitte van de zon het huis niet binnendringt op de warmste dagen, terwijl ze toch nog een quasi onbelemmerd zicht naar de tuin toelaten. “Op warme dagen laten we die screens al van ’s morgens naar beneden”, zegt Katrien. “Als de zon in de loop van de dag begint te schijnen, kunnen we de screens zelfs van op afstand neerlaten. Het resultaat is dat we ’s avonds telkens thuiskomen in een aangename binnentemperatuur. Het grote voordeel – zelfs met neergelaten screens – is dat je nog steeds naar buiten kunt kijken. Je hebt nooit een opgesloten gevoel in huis.” Last but not least: schrijnwerk, gevelbekleding en screens vormen een naadloos geheel. Dat komt omdat de architect vanaf het eerste ontwerp rekening hield met de zonwering. Zo zijn de doekkasten en zijgeleiders van de screens onzichtbaar in de gevel ingewerkt. En dat komt de strakke look van deze nieuwbouwwoning ten goede.

Klik hier voor een oplossing op uw maat voor een gezond én comfortabel binnenklimaat.