©  katrijn van giel

Antwerpen tweede dodelijkste stad door luchtverontreiniging

Antwerpen -

Antwerpen is de tweede dodelijkste stad door luchtverontreiniging, na de Spaanse hoofdstad Madrid. Dat blijkt uit een studie naar de sterftegraad aan de gevolgen van stikstofdioxide of NO2. Brussel staat op de achtste plek. Al is er wel een nuance, de studie is gebaseerd op meetresultaten uit 2015.

De studie naar de sterftegraad in steden is gepubliceerd in The Lancet Planetary Health. “Dit nieuwe Europese onderzoek leert dat grote Belgische steden het nog altijd erg slecht doen op het vlak van ongezonde luchtvervuiling door stikstofdioxide”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace. “In het bijzonder Antwerpen en Brussel scoren abominabel. In Antwerpen is maar liefst 7% van de jaarlijkse natuurlijke overlijdens toe te schrijven aan stikstofdioxide. In Brussel is dat 6%.”

De Vlaamse overheid moet volgens Greenpeace haar Luchtbeleidsplan 2030 in lijn brengen met de Europese regels. “Dat plan moet een duidelijk tijdskader aangeven met ambitieuze maatregelen zoals ultralage-emissiezones, een slimme kilometerheffing en grotere investeringen in fiets, openbaar vervoer en deelmobiliteit”, zegt Thijs.

Cijfers uit 2015

Antwerps schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a) wijst erop dat de cijfers in deze studie van 2015 zijn en dat er toen nog geen sprake was van de lage-emissiezone. De toegangscriteria werden in 2020 zelfs nog verstrengd.

Uit meer recente gegevens, zoals het Vlaamse luchtkwaliteitsrapport van Antwerpse agglomeratie uit 2019, blijkt dat op bijna alle vaste meetstations de stikstofnormen worden gehaald.

“Naast deze metingen meten we sinds 2017 ook NO2 met kleinere meetstations”, zegt Antwerps schepen van Leefmilieu Tom Meeuws. “Dit geeft een fijnmaziger beeld, onder meer in streetcanyons en langs drukke invalswegen. Deze kleinere meetstations tonen een duidelijke verbetering aan.” svw

Rangschikking steden naar sterftecijfer door NO2:

1. Madrid (Spanje)

2. Antwerpen (België)

3. Turijn (Italië)

4. Parijs (Frankrijk)

5. Milaan (Italië)

MEER OVER Tom Meeuws

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio