© Jan Van der Perre, atv

Grootschalige testing op Joodse school in Antwerpen uit vrees voor corona-uitbraak

Antwerpen -

Donderdag wordt in Jesode-Hatora Beth-Jacob, de grootste erkende Joodse school in ons land, een grootschalige coronatesting uitgevoerd door een interventieploeg van het UZA. Die testing komt er uit vrees voor een corona-uitbraak op de school.

Jarit Taelman

De afgelopen weken werden in verschillende afdelingen van de school, zowel bij de jongens als bij de meisjes, enkele coronagevallen geconstateerd. Daarom besliste de school, gelegen in de Lange Van Ruusbroecstraat, in samenspraak met het CLB om donderdag alle leerlingen van de school alsook het voltallige personeel te laten testen op Covid-19. De tests worden uitgevoerd door een interventieploeg van het UZA.

“Jesode is een school die zeer open en transparant samenwerkt met het CLB en zeer bekommerd is om de gezondheid en veiligheid van al haar leerlingen en haar medewerkers. Daarom werd deze week beslist om zeer breed te testen”, zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx.

“Die testing heeft tot doel om een goed beeld te krijgen van eventuele besmettingen zodat, afhankelijk van de resultaten, een juiste en afgewogen beslissing kan worden genomen. Het gaat hier om alle duidelijkheid over een preventieve teststrategie. Vanzelfsprekend hopen we dat iedereen goed meewerkt en zich ook laat testen”, aldus Berx.

Lees verder onder de foto

De school ligt in de Lange Van Ruusbroecstraat. 

De school ligt in de Lange Van Ruusbroecstraat. ©  Jan Van der Perre

Krokusvakantie

De ouders zijn niet verplicht om hun kinderen te laten testen, maar de school raadt het toch sterk aan om de verspreiding van het virus op de school in kaart te brengen. In twee brieven naar de ouders, die onze redactie toegestuurd kreeg via contacten in de Joodse gemeenschap, zegt de directie dat ze alles in het werk stelt om de school open te houden. “Zo kunnen onze leerlingen het onderwijs krijgen dat ze nodig hebben en waar ze recht op hebben binnen de schoolmuren en niet wekenlang thuis zullen moeten blijven”, zo klinkt het.

Met de grootschalige testing hoopt de directie te kunnen vaststellen of en waar het virus zich voordoet en indien nodig overgaan tot het in quarantaine plaatsen van enkele leerlingen of klassen. “Zo kunnen we voorkomen dat de gehele school gesloten zal worden”, aldus de directie in de brief. “Indien de school nu gesloten wordt, is de kans groot dat de sluiting in ieder geval tot en met de krokusvakantie zal voortduren.”

 

 ©  Jan Van der Perre

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio