Trien van Hemeldonck was in de jaren twintig en dertig van vorige eeuw burgemeester van Zoersel. 

Trien van Hemeldonck was in de jaren twintig en dertig van vorige eeuw burgemeester van Zoersel. ©  RR

Vlaams Belang ziedend over Trien Van Hemeldoncklaan in Zoersel

Zoersel

De Cyriel Verschaevelaan verandert in de Trien Van Hemeldoncklaan. Dat besliste de Zoerselse gemeenteraad. Definitief is het nog niet, maar de meerderheidspartijen N-VA, Open Vld en Groen vinden steun bij CD&V.

In 1921 werd Trien Van Hemeldonck schepen en in 1924 zelfs burgemeester van Zoersel. Wat straf is vermits er nog geen algemeen vrouwenstemrecht was.

Sophie Lemaire lanceerde vorig jaar op Canvas de campagne Meer vrouw op straat. Vlaams Belang is razend dat het advies van de cultuurraad om er Trapeziumstraat van te maken, niet werd gevolgd. Eigenlijk had Vlaams Belang liefst dat de naam Cyriel Verschaevelaan behouden bleef, omdat de bewoners van de korte straat zelf geen voorstander van de wijziging zijn.

“Wij zijn tegen persoonsnamen voor straten”, betoogde Wouter Bollansée (Vlaams Belang). “Of dat nu mannen of vrouwen zijn. Straks komt Sophie Lemaire nog met een campagne om transgendernamen te kiezen. God behoede ons voor een Bo Van Spilbeeckplein”, zei Bollansée. Ook H-eerlijk Zoersel is tegen de Trien Van Hemeldoncklaan omdat het advies van de cultuurraad genegeerd werd. kmaMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio