Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer. © Joris Herregods

CD&V pleit voor extra overleg rond homofoob geweld

Antwerpen -

Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V) dringt er bij de stad op aan om een vierhoeksoverleg op te richten rond homofoob geweld. In dat overleg zouden naast de stad, ook de politie, het lgbtq-middenveld en het gelijkekansencentrum Unia zitten.

Sacha Van Wiele

Van de Wauwer erkent dat Antwerpen al heel wat inspanningen levert en zelfs een voortrekkersrol vervult. De stad werkte mee aan verschillende Europese proefprojecten. De politie heeft een uitgebreide diversiteitswerking. “Jammer genoeg wordt er nog te vaak aangetoond dat initiatieven rond het voorkomen en tegengaan van homohaat absoluut noodzakelijk blijven”, zegt Van de Wauwer. “We moeten kijken naar de good practices die vandaag voorhanden zijn en hiervan gebruikmaken voor een bredere uitrol. Bovendien zijn er goede initiatieven, maar is niet altijd iedereen daarvan op de hoogte. Zo is er een applicatie waar mensen homofoob geweld kunnen melden. Dit is een alternatief voor wie te veel schroom heeft om naar de politie te stappen. Alleen zijn er nog onvoldoende mensen hiervan op de hoogte. Unia was zelfs niet betrokken. Het is zo belangrijk om de aanwezige expertise samen te brengen.”

In een aantal steden zoals Gent, Leuven en Mechelen is dit overleg volgens het parlementslid al succesvol van start gegaan. Hij pleit daarom voor een verdere uitrol via politiezones, zodat ook kleinere steden en gemeenten betrokken zijn.

Antwerps schepen van Gelijke Kansen Karim Bachar (sp.a) wil het voorstel eerst rustig onderzoeken voor hij hierover een uitspraak doet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Karim Bachar