Schepen Patrick Princen laat een voorstel van gemeenteraadslid Rina Rabau onderzoeken om tuinen natuurlijker te maken. 

Schepen Patrick Princen laat een voorstel van gemeenteraadslid Rina Rabau onderzoeken om tuinen natuurlijker te maken. ©  Stad Mechelen

Mechelen wil meer natuurlijke tuinen in strijd tegen klimaatverandering

Mechelen -

De stad Mechelen onderzoekt hoe ze haar inwoners kan helpen om hun tuinen natuurlijker te maken in de strijd tegen de klimaatverandering. Gemeenteraadslid Rina Rabau (Vld-Groen-m+) gaf daar de aanzet toe.

Sven Van Haezendonck

Steden tellen aardig wat tuinen. “Groene gebieden die je best zo duurzaam mogelijk kan inrichten om de huidige klimaatuitdagingen, zoals hitte- en wateroverlast, een halt toe te roepen. Een ecologische en biodiverse tuin vormt een natuurlijke buffer tegen langdurige droogte, wateroverlast, luchtvervuiling, extreme hitte en wind”, vertelt Rabau.

Als voorbeeld haalt het gemeenteraadslid een project in Kortrijk aan, waar de stad werkt met tuincoaches. Zij begeleiden de inwoners in het biodiverser maken van hun tuin en ze krijgen advies over een goede en ecologische manier van beplanten. “De tip om herfstbladeren op de grond te laten liggen is daarvan een goed voorbeeld”, zegt Rina Rabau.

Voortuinen ontharden

In Mechelen onderzoekt de stad verschillende mogelijkheden om inwoners aan te zetten om hun tuinen natuurlijker te maken. “We richten onze aandacht daarbij ook op ontharding en op voortuinen”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en groenontwikkeling. Ontharding is ideaal om regenwater beter in de bodem te laten dringen. “Ook het vergroenen van voortuinen is een ongelooflijke kans. Dan geniet je niet alleen zelf, maar samen met de hele buurt, van die vergroening”, legt de eerste schepen uit.

Princen wijst ook op initiatieven die al bestaan. Zoals ‘De langste egelstraat’, de mogelijkheid om een geveltuintje te plaatsen of de actie ‘Boom zoekt grond’.

LEES OOK: Tweede editie ‘Boom zoekt grond’ is nog groter succes

LEES OOK: Dijlestad plant 5.000 bomen in tien dagen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio